Skip to Content

Anti-inflammatorisk mat – 10 förslag på livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper

Anti-inflammatorisk mat påverkar din tarmflora positivt, reglerar ditt immunförsvar och skyddar kroppens celler. I en anti-inflammatorisk kost så undviker du livsmedel som ökar inflammation i kroppen som finns i transfetter, socker och snabbmat. Känner du dig ofta öm i kroppen eller har spänningshuvudvärk så kan detta vara ett tecken på inflammation i kroppen.

Vad är anti-inflammatorisk mat?

Anti-inflammatorisk mat är kost och mat som bekämpar, minskar och hjälper mot inflammationer i kroppen, kosten är innehåller mycket fibrer, antioxidanter, vitaminer, mineraler, hälsosamma frukter och grönsaker och mycket mer. Denna kost hjälper att stärka vårat immunförsvar, hormonsystem och hjärnan. Du kan även bli av med kroniska inflammationer i kroppen och även IBS.

Några livsmedel du ska undvika

  • Kött
  • Gluten
  • Socker
  • Friterad mat
  • Mjölkprodukter
  • Processade livsmedel
  • Växtoljor med omega-6 (som finns i margarin, rapsolja och solrosolja)
  • Raffinerade kolhydrater (som finns i vit pasta, vitt börd och vitt ris)

Tips när du äter anti-inflammatoriskt mat

Undvik att hetta upp maten för mycket, gärna under 100 grader. Ät mycket råa grönsaker, frukt och grönt, vegetabiliska fetter, baljväxter, fisk och minska ditt köttintag.

1. Fet fisk är anti-inflammatorisk mat med mycket omega-3

Omega-3 fettsyror som finns i fet fisk är en bra anti-inflammatorisk mat som finns i lax, torsk, makrill och sill. Försök att äta fisk minst 3 gånger i veckan.

2. Gröna grönsaker innehåller mycket vitaminer och mineraler

Spenat, broccoli, rucola är nyttiga grönsaker som innehåller mycket antioxidanter vitaminer och mineraler som kan hjälpa att minska inflammation i kroppen.

3. Olivolja, avokado och nötter

Detta är så kallat MUFA-FETT vilket är enkeltomättade fettsyror (MonoUnsaturated Fatty Acids), detta hjälper att minska inflammationen i kroppen. Nötter är nyttiga snacks du kan äta av varje dag.

4. Frukt och bär

Jordgubbar, blåbär och hallon innehåller mycket antioxidanter som kan förbättra och minska inflammationer i kroppen. Grön banan, ananas och papaya är hälsosamma frukter som innehåller vitaminer och mineraler är även anti-inflammatorisk.

5. Antiinflammatoriska kryddor

Det finns massa kryddor som är bra för att minska inflammationen i kroppen som gurkmeja, ceylon-kanel, cayennepeppar och kryddnejlika. Du kan lägga detta i maten för att minska inflammationer.

6. Bönor, ärtor och linser är anti-inflammatorisk mat

Bönor, ärtor och linser är bra livsmedel som innehåller mycket antioxidanter, fibrer och protein. Det har lågt glykemisk index och håller ditt blodsockernivå stabilt. Detta är toppen mat som minskar inflammationer i kroppen. Svarta bönor, sojabönor, kikärtor och kidneybönor är också bra anti-inflammatorisk mat.

7. Sötpotatis, palsternacka och jordärtskocka

Dessa rotsaker är bra livsmedel som hjälper mot inflammationer i kroppen. Det innehåller antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Sötpotatis har en antioxidant som heter beta-karoten som skyddar kroppen mot inflammation. Palsternacka stärker även immunförsvaret, jordärtskocka innehåller prebiotisk fiber som hjälper att främja goda tarmbakterier.

8. Ingefära och vitlök

Ingefära och vitlök är något du ska försöka få in i kosten varje dag för att minska inflammationer i kroppen. Ingefära minskar smärtor i kroppen och innehåller mycket antioxidanter. Vitlök kan sänka blodtrycket och förbättra kolesterolnivåerna i kroppen vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

9. Andra grönsaker som är anti-inflammatorisk mat

Kålgrönsaker som broccoli, brysselkål, rödkål, vitkål, grönkål och blomkål är super nyttiga grönsaker som kan hjälpa att minska inflammationer i kroppen. Tomat är även ett bra livsmedel som innehåller något som heter lykopen, detta är en antioxidant och kan minska inflammation.

10. Svamp

Kantareller och trattkantareller är anti-inflammatorisk mat som innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. Du hittar även vitamin D och selen i svamparna. Kantareller innehåller beta-glukaner som minskar inflammationer i kroppen och förbättrar immunsystemets funktion.