Skip to Content

Vad ska man äta innan träning? – 10 tips för bästa resultat

Vad ska man äta innan träning? Nedan hittar du 10 tips för bättre träningsresultat. Det är bra att äta kolhydrater, protein och nyttiga fetter innan träningen för energi och muskeltillväxt.

Hur tidigt innan ska man äta?

Ät en större matigare portion med kolhydrater och protein 2-3 timmar innan träning för att hålla energin på topp i träningen. Ät något 1 timme innan träning som är lättare som till exempel en frukt, knäckemacka eller ägg. Vi presterar inte bra när vi äter för mycket mat innan träningen och även när vi är för hungriga.

Se till att du har druckit mycket vatten med jämna mellanrum 3 timmar innan du ska träna, du kan även dricka kaffe strax innan för extra energi.

Du kan även dricka EAA eller BCAA innan träning för att fylla på med protein i kroppen.

Förslag vad du kan äta 1 timme innan träningen

1. Kokt ägg

Kokt ägg med lite flingsalt eller örtsalt. Ett snabbt och enkelt sätt att få i sig något lätt och matigt innan träningen som är proteinrikt.

2. Smörgås med skinka eller jordnötssmör

En knäckemacka eller mjukt bröd med skinka eller jordnötssmör. Gott och enkelt att äta innan träningen där du får i dig både kolhydrater och protein.

Här hittar du ett gott och nyttigt knäckebröd

3. Yoghurt med granola

Yoghurt med granola är ett bra alternativ innan träning. Försök att äta naturell yoghurt som är nyttigare och gärna hemmagjord granola som är osockrad. Vill du ha yoghurten sötare så kan du lägga i valfria frukter och bär eller ringla lite honung över.

4. Flingor med mjölk är ett lätt mål att äta innan träning

Detta är gott och enkelt att äta innan träning, innehåller både protein och kolhydrater som ser till att du orkar ett hårdare träningspass.

5. Färsk eller torkad frukt och bär

Frukt och bär både färsk och torkad går aldrig fel, det finns massvis med nyttiga frukter och bär du kan välja mellan. Är du hemma så kan du även göra en god fruktsallad, mums!

6. Nötter, kex och granola bar

Är du inte hemma eller har glömt att förbereda något att ta med dig så är nötter, kex eller granola bar som är ett bra alternativ att äta innan träningen. Detta går ju som sagt att köpa överallt, försök att köpa det nyttigare alternativen.

Här hittar du goda ekologiska cashew nötter

7. Smoothie är gott och nyttigt att äta innan träning

Du kanske gillar att dricka ditt måltid innan träningen, då är smoothie ett bra alternativ. Du kan göra en smoothie på frukt och bär eller en mer proteinrik smoothie där du blandar i lite EAA eller BCAA protein.

8. Bananpannkaka är bra att äta innan träning om du är mer hungrig

En bananpannkaka innehåller 1 ägg och 1 banan, detta är ett bra alternativ om du är lite mer hungrig tätt intå träningen. Du kan äta detta bara som det är eller ha lite nyttiga bär på toppen.

9. Äggröra med grönsaker

Äggröra med nyttiga grönsaker och frukter, något som är gott är till exempel avokado, körbärstomat och gurka.

10. Havregrynsgröt

Havregrynsgröt är enkelt och matigt att äta innan träning, du kan lägga i precis vad du vill i gröten som frukt, nötter och bär. Detta ger bra med energi innan träningen.