Skip to Content

Basiska livsmedel som ger dig ett mer basiskt pH-värde – 5 tips

Vad är basisk mat?

Äter du basiska livsmedel så ser du till att upprätthålla en balanserad pH-nivå i kroppen. Du äter alltså mer fiberrik mat, prebiotic, frukt, grönsaker, bär och nyttiga örter och kryddor.

Har du ett lågt obalanserat pH-värde i kroppen genom att du äter mer sura livsmedel så kan detta leda till hälsoproblem. Äta basiska livsmedel kan minska risken för inflammation i kroppen, hjärt- samt kärlsjukdomar och benskörhet.

Vad är pH-värde?

Vätejoner (H+) som det finns i en lösning, det finns lösningar med låga värden (sura) och med höga värden (basiska). Skalan från lågt till högt går från 0-14, 0 är alltså surt, 7 är neutralt och 14 basiskt. Därför är det bra att äta livsmedel som har ett högre pH-värde än 7.

1. Frukt och grönsaker

Ät mycket grönsaker som broccoli, spenat, kål, paprika, sparris, vitlök, ärtor, palsternacka, tomat, ruccola och groddar. Du kan äta nyttiga frukter som äpple, banan, bär, vindruvor, citron, avokado, grapefrukt, vattenmelon och persika. Torkade aprikoser, fikon, dadlar och mango. Köp ekologiskt, besprutningen försurar!

2. Nötter och frön

Nyttiga nötter och frön i alla sorter är basiskt som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Ät en näve nötter om dagen som nyttiga snacks, va försiktig så du inte äter för mycket eftersom nötter innehåller mycket kalorier.

3. Rotfrukter är hälsosamma basiska livsmedel

Rotfrukter är hälsosam basisk mat och innehåller mycket antioxidanter och fibrer. Ät mycket av morötter, sötpotatis, rotselleri, rädisor och rödbetor.

4. Bönor och linser är proteinrika basiska livsmedel

Bönor och linser är vegetabiliska proteinrika livsmedel som ger dig ett mer basiskt pH-värde. Det är även hälsosam fiberrik mat med mycket vitaminer och mineraler. Basiska mineraler som du hittar i maten är magnesium, kalcium och kalium.

5. Alger, sjögräs och kryddor är basiska livsmedel

Alger och sjögräs har en avgiftande effekt och minskar syror i magen och är livsmedel som är basiska. Hälsosamma kryddor som ingefära, kanel, kardemumma, Himalaya salt, miso och kokos.