Skip to Content

C vitaminrik mat – Stor lista med livsmedel som innehåller mycket C-vitamin

Här hittar du en stor lista med livsmedel med C vitaminrik mat. C-vitamin är en viktigt för kroppen eftersom detta är något vi inte kan tillverka på egen hand.

Varför är C vitaminrik mat viktigt för kroppen?

C-vitamin är även så kallat för askorbinsyra och stödjer nervsystemets och immunsystemets normala funktion i kroppen och hjälper även med produktionen av ben, tänder och bindvävnad.

Det hjälper även med upptaget av järn från maten vi äter. C vitaminrik mat hittar du mycket i citrusfrukter, bär och många grönsaker. Vitaminet innehåller antioxidanter, hjälper med bildande av kollagen, höjer vårat immunförsvar och förbättrar upptaget av järn.

Detta vitamin är känslig för värme och mängden C-vitamin minskar om man kokar eller steker maten, därför är det bättre att till exempel ångkoka grönsaker. Det dagliga intaget för en vuxen är 75 milligram, detta kan du få i dig genom att äta 1 stor apelsin, 1/3 paprika eller 100 gram broccoli.

Såhär mycket C-vitamin behöver kroppen dagligen

  • Spädbarn 6-11 månader: 20 milligram
  • Spädbarn 12-23 månader: 25 milligram
  • Barn 2-5 år: 30 milligram
  • Barn 6-9 år: 40 milligram
  • Barn 10-13 år: 50 milligram
  • Vuxna: 75 milligram
  • Gravida: 85 milligram
  • Ammade: 100 milligram

C-vitamin och kosttillskott

Våran kropp kan inte tillverka C-vitamin på egen hand och får du inte i dig tillräckligt med C-vitamin från kosten så kan man ta detta som extra kosttillskott som finns att köpa i hälsokostbutiker.

Lista på C vitaminrik mat – 50 livsmedel

  1. Dill – 70 mg
  2. Kål – 36 mg
  3. Kiwi – 63 mg
  4. Lime – 29 mg
  5. Vitlök – 31 mg
  6. Fänkål – 31 mg
  7. Tomat – 39 mg
  8. Guava – 184 mg
  9. Grönkål – 120 mg
  10. Papaya – 62 mg
  11. Ananas – 47 mg
  12. Physalis – 46 mg
  13. Apelsin – 53 mg
  14. Broccoli – 83 mg
  15. Mango – 28 mg
  16. Kålrot – 36 mg
  17. Rödkål – 59 mg
  18. Sparris – 33 mg
  19. Gräslök – 41 mg
  20. Rädisa – 33 mg
  21. Citron – 53 mg
  22. Spenat – 46 mg
  23. Vitkål – 46 mg
  24. Blomkål – 79 mg
  25. Hjortron – 63 mg
  26. Nässlor – 175 mg
  27. Nätmelon – 42 mg
  28. Vita vinbär – 46 mg
  29. Brysselkål – 85 mg
  30. Pepparrot – 152 mg
  31. Grapefrukt – 39 mg
  32. Citronskal – 129 mg
  33. Jordgubbar – 61 mg
  34. Vattenmelon – 8 mg
  35. Gröna ärter – 40 mg
  36. Cantaloupe – 36 mg
  37. Clementiner – 31 mg
  38. Sockerärtor – 66 mg
  39. Apelsinskal – 136 mg
  40. Tomatpuré – 21.9 mg
  41. Bladpersilja – 182 mg
  42. Gul paprika – 205 mg
  43. Röda vinbär – 134 mg
  44. Röd paprika – 200 mg
  45. Paprika grön – 115 mg
  46. Passionsfrukt – 30 mg
  47. Svarta vinbär – 150 mg
  48. Torkad papaya – 219 mg
  49. Färsk chilipeppar – 240 mg
  50. Torkade nyponfrön – 270 mg