Här hittar du en stor lista med livsmedel med C vitaminrik mat. C-vitamin är en viktigt för kroppen eftersom detta är något vi inte kan tillverka på egen hand.
Varför är C vitaminrik mat viktigt för kroppen?
C-vitamin är även så kallat för askorbinsyra och stödjer nervsystemets och immunsystemets normala funktion i kroppen och hjälper även med produktionen av ben, tänder och bindvävnad.
Det hjälper även med upptaget av järn från maten vi äter. C vitaminrik mat hittar du mycket i citrusfrukter, bär och många grönsaker. Vitaminet innehåller antioxidanter, hjälper med bildande av kollagen, höjer vårat immunförsvar och förbättrar upptaget av järn.
Detta vitamin är känslig för värme och mängden C-vitamin minskar om man kokar eller steker maten, därför är det bättre att till exempel ångkoka grönsaker. Det dagliga intaget för en vuxen är 75 milligram, detta kan du få i dig genom att äta 1 stor apelsin, 1/3 paprika eller 100 gram broccoli.
Såhär mycket C-vitamin behöver kroppen dagligen
- Spädbarn 6-11 månader: 20 milligram
- Spädbarn 12-23 månader: 25 milligram
- Barn 2-5 år: 30 milligram
- Barn 6-9 år: 40 milligram
- Barn 10-13 år: 50 milligram
- Vuxna: 75 milligram
- Gravida: 85 milligram
- Ammade: 100 milligram
C-vitamin och kosttillskott
Våran kropp kan inte tillverka C-vitamin på egen hand och får du inte i dig tillräckligt med C-vitamin från kosten så kan man ta detta som extra kosttillskott som finns att köpa i hälsokostbutiker.
Lista på C vitaminrik mat – 50 livsmedel
- Dill – 70 mg
- Kål – 36 mg
- Kiwi – 63 mg
- Lime – 29 mg
- Vitlök – 31 mg
- Fänkål – 31 mg
- Tomat – 39 mg
- Guava – 184 mg
- Grönkål – 120 mg
- Papaya – 62 mg
- Ananas – 47 mg
- Physalis – 46 mg
- Apelsin – 53 mg
- Broccoli – 83 mg
- Mango – 28 mg
- Kålrot – 36 mg
- Rödkål – 59 mg
- Sparris – 33 mg
- Gräslök – 41 mg
- Rädisa – 33 mg
- Citron – 53 mg
- Spenat – 46 mg
- Vitkål – 46 mg
- Blomkål – 79 mg
- Hjortron – 63 mg
- Nässlor – 175 mg
- Nätmelon – 42 mg
- Vita vinbär – 46 mg
- Brysselkål – 85 mg
- Pepparrot – 152 mg
- Grapefrukt – 39 mg
- Citronskal – 129 mg
- Jordgubbar – 61 mg
- Vattenmelon – 8 mg
- Gröna ärter – 40 mg
- Cantaloupe – 36 mg
- Clementiner – 31 mg
- Sockerärtor – 66 mg
- Apelsinskal – 136 mg
- Tomatpuré – 21.9 mg
- Bladpersilja – 182 mg
- Gul paprika – 205 mg
- Röda vinbär – 134 mg
- Röd paprika – 200 mg
- Paprika grön – 115 mg
- Passionsfrukt – 30 mg
- Svarta vinbär – 150 mg
- Torkad papaya – 219 mg
- Färsk chilipeppar – 240 mg
- Torkade nyponfrön – 270 mg