Skip to Content

Kaloririk mat – 10 livsmedel för dig som vill få i dig fler kalorier

Här hittar du tips på kaloririk mat, 10 livsmedel som kan hjälpa dig att gå upp i vikt om du vill bulka. Du behöver ligga på ett kaloriöverskott för att detta ska ske.

1. Avokado är kaloririk mat med nyttiga fetter

Avokado är en frukt du borde äta mer av till dina måltider, 100 gram avokado innehåller ungefär 160 kalorier. Avokado är inte bara kaloririkt det innehåller nyttiga fetter, aminosyror och andra hälsosamma vitaminer och mineraler bland annat omega-3.

Ät din avokado vid sidan av maten tillsammans med andra nyttiga grönsaker eller lägg på en macka tillsammans med ägg.

2. Jordnötssmör och andra nötter

Jordnötssmör innehåller mycket kalorier, något du kan äta på mackan tillsammans med sylt eller bara äta från en sked från burken kan vara gott. På 100 gram så är det ungefär 500-700 kalorier vilket är väldigt mycket!

Jordnötter innehåller nyttiga fetter och är perfekt att äta till ditt mellanmål. Tänk på att köpta en naturlig produkt som bara innehåller jordnötter och inte massa tillsatser som palmolja och socker.

Alla nötter är kaloririka och innehåller nyttiga vitaminer och mineraler, så ät en näve nötter om dagen eller ringla över din yoghurt, gröt eller sallad för extra kalorier.

3. Fet fisk är kaloririk mat med mycket omega-3

Fet fisk som till exempel lax innehåller mycket omega-3 och är supernyttigt, proteinrikt och kaloririkt. Det är ungefär 150 kalorier på 100 gram lax och 22 gram protein.

När du äter lax, ät gärna med en fet sås till eller gör en kaloririk potatismos där du blandar i extra smör och grädde. Detta kommer att öka ditt kaloriintag rejält!

4. Mjölkprodukter, smör och ost

Mjölkprodukter har ett högre kalorivärde, många kroppsbyggare dricker mjölk för att öka sitt kaloriintag. Drick ett glas mjölk till maten för extra kalorier, ät yoghurt som mellanmål och blanda i extra matlagningsgrädde och smör i maten.

En deciliter mjölk (3%) innehåller ungefär 60 kalorier med 3-4 gram protein. När du blandar din proteinshake så kan du byta ut vattnet till mjölk istället vilket är bra med extra kalorier. Något som är gott att äta är nyttiga frukter och jordgubbar med en stor klick grädde vid sidan av, så gott!

Smör och ost är också något som innehåller mycket kalorier som du kan äta extra av. Lägg en större klick smör på mackan eller lägg på extra smält ost på maten för att öka ditt kaloriintag.

5. Olivolja och såser

Olivolja innehåller jätte mycket kalorier, det är ungefär 884 kalorier på 100 gram och är ett hälsosamt fett du kan inkludera i all matlagning. Du kan hälla extra olivolja på maten, ringla över salladen och pastan. Du kan lägga olivolja nästan på allt, blanda i riset, hälla på brödet etc.

Häll i extra olivolja i såser! Såser är ett enkelt sätt att få i sig extra kalorier och så gott att ha till maten. Du kan ha sås på allt från middagsmaten till en salladsdressing. Detta är ett effektivt sätt att få i sig extra kalorier, det märks inte heller eftersom vi blir inte mätta på detta på samma sätt som vi blir med mat.

6. Pasta

Utav pasta, ris och potatis så innehåller pasta mest kalorier. Det är ungefär 360 kalorier på 100 gram pasta vilket är väldigt mycket, är du ute efter att gå upp i vikt så ät extra mycket pasta.

Ät pasta till ditt huvudmål tillsammans med kött och fisk eller gör en god pastasallad med en fetare salladsdressing. När din pasta har kokat färdigt så kan du ringla olivolja eller lägga i en klick smör i pastan för extra kalorier.

7. Ägg

Ägg är både nyttigt och kaloririkt, 1 ägg innehåller ungefär 77 kalorier och 8 gram protein. Många kroppsbyggare och idrottare äter mycket ägg eftersom det innehåller mycket protein och näring. Du kan äta ägg på så många olika sätt, antingen ägg till ditt huvudmål eller ägg som ett mellanmål.

Du kan äta kokta ägg, stekta, äggröra eller göra en omelette. Gott att bara äta som det är med örtsalt eller lägga på en macka tillsammans med avokado och tomat. Vill du ha extra kalorier så kan du steka dina ägg i extra olivolja eller smör för att öka kaloriintaget ytterligare.

8. Proteinpulver i maten

Lägga i proteinpulver i maten är ett grymt sätt att öka ditt kalori- och proteinintag om du vill öka din muskelmassa. Du kan blanda i proteinpulver i pannkakssmeten, gröten eller i en smoothie.

Det finns massvis med olika proteinpulver som vassleprotein, kasein, och EAA och BCAA.

9. Kött är kaloririk mat som innehåller mycket protein

Kött är grymt att äta för att bygga muskler och gå upp i vikt. Du får i dig ungefär 150 kalorier på 100 gram kött vilket ger dig mycket kalorier och protein.

Du kan äta kött i många former som köttfärs, korv, bacon, kalkon, skinka, kyckling etc. Försök att lägga på extra pålägg på mackan för att öka ditt kaloriintag.

10. Mörk choklad

Mörk choklad innehåller mycket antioxidanter och är nyttigt att äta av i mindre mängd. Det är gott att unna sig något du vet innehåller bra näringsämnen för kroppen plus att du får i dig massvis med kalorier.

Ät gärna mörk choklad som är 70% eller mer, på 100 gram så är det ungefär 570 kalorier. Ät lite choklad till lunch kaffet eller som ett gott extra snack under dagen.