Skip to Content

EAA vs BCAA – Vad är skillnaden?

EAA vs BCAA – Vad är skillnaden?

EAA vs ECAA, båda EAA och BCAA är byggstenarna i proteiner så kallade aminosyror, det är ett vanligt kosttillskott som används oftast av personer som tränar mycket. Det är viktiga aminosyror för muskeluppbyggnad, återhämtning och förbättrar proteinsyntesen. Men vilket ska jag välja EAA eller BCAA, vad är egentligen skillnaden?

EAA vs BCAA?

Kroppen producerar naturligt icke-essentiella aminosyror och sen finns det essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera själv som vi får i oss från våran mat eller kosttillskott. Det är då bland annat EAA och BCAA kommer in i bilden, det finns att köpa i olika former som pulver, tabletter och drycker.

  • EAA står för essential amino acid, det är essentiella amiosyror som kroppen inte kan producera på egen hand. EAA har nio aminosyror: Lysin, leucin, histidin, isoleucin, valin, tryptofan, metionin, treonin och fenylalanin. EAA är bra för muskeluppbyggnad, återhämtningen och muskelreparation.

  • BCAA står för branched-chain amino acid och består av tre aminosyror: Valin, leucin och isoleucin. Det hjälper inte bara med muskeluppbyggnad och återhämtningen men även muskelnedbrytningen under träningen.

Vad ska jag välja?

EAA vs BCAA? EAA har alla 9 essentiella aminosyror medans BCAA bara har 3. Den viktigaste anabola aminosyran och muskeltillväxten är leucin och den finns i båda. Alla BCAA animosyror finns redan i EAA, skillnaden är att EAA har 6 extra aminosyror.

Du kan ta både EAA och BCAA före, efter eller under träningen för att minska muskelnedbrytningen, eller så kan du ta dem efter träningen för att förbättra muskelåterhämtningen. Hur många gram du tar av varje kan variera beroende på din vikt, mål och träning.

  • Välj EAA om du äter lite kött och protein i kosten eller om du heller inte väljer att dricka proteinpulver, här får du i dig 9 essentiella aminosyror. Perfekt för dig som är vegetarian eller vegan, människor som försöker gå ner i vikt och vill behålla muskelmassan. Även för magra människor som vill gå upp i vikt.

    Du kanske reser mycket, har bråttom och har svårt att ha stenkoll på kosten och ditt proteinintag. Proteinsyntesen ökar mer när du kombinerar kolhydrater tillsammans med EAA. En rekommenderas mängd för detta är 6-15 gram.


  • Välj BCAA om du uppnår ditt dagliga proteinbehov från kosten eller från kosttillskott till exempel proteinpulver. BCAA innehåller 3 essentiella aminosyror och mest mängd leucin vilket är viktigt för muskeltillväxten.

    Är du idrottare eller kroppsbyggare så är detta ett bra alternativ för muskeluppbyggnad, återhämtningen och undvika trötthet under träningen. Du kan ta BCAA före, under och efter träningen för att öka prestationen i träningen och minska muskelnedbrytningen, detta ökar proteinsyntesen. En rekommenderas mängd att ta är 5-10 gram.