Skip to Content

Kasein eller vassle – Vad är skillnaden?

Kasein eller vassle – Vad är skillnaden?

Det kan vara bra att veta skillnaden om du ska välja kasein eller vassle beroende på vad dina mål är med ditt proteinintag. Ha koll på vilket som innehåller mest kalorier, hög halt av protein och vilket som är snabbast för kroppen att ta upp.

Ska jag välja kasein eller vassle?

Protein från kasein och vassle kommer båda från komjölk. Tillverkningsprocessen är olika för båda och det är detta som gör att det har olika fördelar, och det kan vara bra att ha koll på skillnaden mellan dem.

Kroppen tar upp vassle snabbare medans kasein tar det långsammare för. Därför är vassle det populära alternativet att ta efter träningen på grund av den snabba upptagningsförmågan. Det ger dina muskler den snabba återhämtningen dina muskler behöver efter ett hårt träningspass.

Det tar längre tid för kroppen att ta upp kasein, detta är ett populärare protein att ta innan läggdags. Kasein gör att du känner dig mätt längre på grund av den tjockare konsistensen, proteinet hjälper till med din muskeluppbyggnaden och återhämtningen under hela natten.

Kasein och vassle är båda bra proteinpulver som innehåller alla aminosyror du behöver för att reparera dina muskler, för att öka din muskelmassa och muskeluppbyggnad. Vill du maxa ditt proteinintag så kan du ta vassle efter träningen och kasein 1-2 timmar innan läggdags för att optimera upptaget av aminosyror för både dag och natt.

Vad är vassleprotein?

Vassleprotein är även så kallad whey protein på engelska och är det vanligaste proteinet personer tar efter träningen, det är så kallat ett ”snabbt” protein för kroppen att ta upp. När du tar vassleprotein så ökar nivåerna av aminosyror under en snabbare tid som stimulerar muskelsyntesen.

Vassle kommer från mjölk och när det tillverkas så filtreras proteinet tills det i stort sätt bara är protein kvar, ju mer mjölken filtreras desto högre proteinhalt är det.

Vassleprotein är inte bara populärt att blanda med vatten i din shake, det är även vanligt att man blandar proteinet i havregrynsgröten, i pannkakorna eller en smoothie. Du kan blanda det i nästan precis vad som helst och är ett smidigt sätt att få i sig extra protein under dagen.

Kroppen kan bryta ner vassleprotein på bara 20 minuter, ett perfekt protein att ta efter träningen för att reparera dina muskler och för din muskeluppbyggnad.

Vad finns det för olika vassleprotein?

Du kanske har sätt i hälsokostbutiker eller på nätet att det finns olika typer av vassleprotein som isolat, hydrolysat och koncentrat. Vad är skillnaden?

Isolat – Vassleproteinisolat är ett protein med hög proteinhalt som filtreras flertal gånger, detta gör att proteinet är något dyrare att köpa. Det är även en låg halt kolhydrater, fett och laktoshalt. Detta protein är lätt för kroppen att ta upp efter träningen och hjälper kroppen att reparera dina muskler efter ett hårt träningspass.

Hydrolysat – Detta är ett grymt protein om du är kroppsbyggare och vill bygga större muskler, det har även låg laktoshalt om du är känslig.

Koncentrat – Vassleproteinkoncentrat filtreras inte lika många gånger som isolat och har något lägre proteinhalt. Koncentrat är det vanligaste som används eftersom det är ett billigare protein.

Vad är kaseinprotein?

Kasein även så kallad casein på engelska är ett mjölkprotein som kroppen tar upp långsammare. Det kan ta 3-4 timmar innan du uppnått det maximala proteinintaget. När du tar kaseinprotein på kvällen så hjälper det att reparera dina muskler under hela natten när du sover.

Kasein är mycket tjockare i konsistensen och är det bästa proteinet du kan välja om du ska baka. På grund av den långsamma upptagningsförmågan av proteinet så är det även ett bra protein att ta det dagarna du inte tränar.

Vill du gå ner i vikt så är kasein ett grymt alternativ, på grund av den tjocka konsistensen så kommer du att känna dig mätt längre och det kan även hjälpa mot ditt sötsug.

Vad finns det för olika kaseinprotein?

Hydrolysat – Detta är ett protein som går snabbare för kroppen att ta upp.

Kalcium – Det här proteinet är vanligast att ta innan läggdags, det är en tjockare konsistens och gör att du känner dig mätt längre.

Micellärt – Proteinet som kroppen tar upp långsammast, det är även det mest naturliga alternativet.

Vanliga frågor och svar

Ska jag välja kasein eller vassle om jag ska dricka det?

Ska du dricka ditt protein efter träningen så är vassle det bästa alternativet på grund av den snabba upptagningsförmågan.

Ska du bara ta en shake under dagen så kan du ta vilket som helst, kasein kan då vara ett bättre alternativ om du inte tränar, det är tjockare i konsistensen och är mer mättande.

Kan jag ta vassle och kasein samtidigt?

Ja! Du kan ta båda samtidigt i din shaker tillsammans med vatten om du vill. Upptaget av proteinet är lite olika, kroppen tar upp vassleprotein snabbare medans kasein tar det längre tid för kroppen att ta upp.