Skip to Content

Mat för att gå upp i vikt – 10 tips

Det finns massvis med mat för att gå upp i vikt, det viktigt att du äter mer kalorier än vad du gör av med så det är bra att ha koll på sitt dagliga kaloriintag. Nedan är tips på 10 hälsosamma livsmedel som du kan äta mer av för att öka ditt kaloriintag.

Försök att äta 6 måltider om dagen så frukost, lunch och middag samt 2 mellanmål och ett kvällsmål. Det är viktigt att äta på regelbundna tider, detta kan hjälpa att öka hungerkänslan och minskar risken att du hoppar över måltider. Försök att äta något minst varje 3-4 timme.

1. Avokado är kaloririkt och innehåller nyttiga fetter

Avokado är jätte nyttigt och innehåller mycket kalorier, 100 gram avokado är ungefär 160 kalorier. Det innehåller mycket viktiga vitminer, mineraler och nyttiga fetter som kroppen behöver.

2. Mjölk är ett enkelt sätt att få i sig extra kalorier och protein

Mjölk är en bra dryck att dricka ofta under dagen, det är ungefär 42 kalorier på 100 gram. Dryck gärna mjölk efter dina måltider istället för vatten. Mjölk ger dig även bra med protein vilket är bra för din muskeluppbyggnad.

3. Mörk choklad är båda gott, kaloririkt och innehåller mycket kalorier

På 100 gram mörk choklad så är det ungefär 536 kalorier, mörk choklad är supergott och innehåller massvis med antioxidanter. Ta några rutor choklad till eftermiddagskaffet.

4. Nötter innehåller mycket kalorier och är nyttiga snacks

Nötter är nyttiga snacks och innehåller mycket kalorier, vitaminer och mineraler. Det är ungefär 656 kalorier på 100 gram vilket är jätte mycket, detta gör nötter till det perfekta snacksen under dagen. Eller du kanske vill ringla lite nötter över gröten eller salladen.

5. Lax och makrill är nyttig mat för att gå upp i vikt

Lax innehåller ungefär 209 kalorier på 100 gram och makrill 262 kalorier. Fisk innehåller mycket kalorier, omega-3 och är supernyttigt och gott. Du kan äta detta med ris och en fetare sås till, mums!

6. Proteinsmoothie är bra mat för att gå upp i vikt och öka kalorierna

Har du svårt att få i dig alla dina kalorier från mat så kan du dricka dina kalorier. Ett effektivt sätt att få i sig detta är att dricka till exempel en proteinsmoothie. Du kan göra en jätte god smoothie på mjölk, proteinpulver med chokladsmak, jordnötssmör och banan. Supergott och innehåller mycket kalorier!

7. Proteinbars är ett enkelt sätt att få i sig extra kalorier

Proteinbars är ett smidigt och enkelt sätt att få i sig extra kalorier och protein under dagen. Du kan enkelt ha det i väskan med dig eller om du har bråttom och inte har tid att förbereda något.

8. Extra smör och olivolja i maten

Försök att lägga en extra klick smör eller olivolja i maten. Stek i extra smör och lägg i extra smör och olivolja i potatismosen, pastan eller riset. Ringla extra olja över maten och salladen. Smör med fetthalv 80% innehåller ungefär 729 kalorier på 100 gram, och olivolja 880 kalorier.

9. Jordnötssmör kan enkelt öka ditt kaloriintag

Jordnötssmör innehåller 588 kalorier på 100 gram och är väldigt bra att äta för att gå upp i vikt. Du kan ha jordnötssmör på mackan eller lägga en klick i din smoothie. Jordnötssmör innehåller även massvis med nyttiga näringsämnen som kroppen behöver, köp den naturliga varianten och undvik att köpa den med massa tillsatt socker.

10. Pasta innehåller mycket kalorier och är nyttig mat för att gå upp i vikt

Ät dina kolhydrater, på 100 gram så innehåller pasta 360 kalorier, ris 130 kcal och potatis 100 kcal. Pasta innehåller alltså mest kalorier utav alla tre. Försök att äta pasta 1 gång om dagen det kan vara till laxen, kycklingen eller göra en god pastasallad.