Skip to Content

10 tips på nyttiga frukter som du borde äta mer av

10 tips på nyttiga frukter som du borde äta mer av

Frukt är något som alla bör äta dagligen för att främja hälsan. Det finns mängder av nyttiga frukter att välja mellan. I den här artikeln har jag listat 10 hälsosamma frukter med ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer.

1. Apelsin är en bra frukt för våran hud

Apelsin är en nyttig frukt som innehåller mycket vitamin C som kan hjälpa med att stärka ditt immunförsvar, det håller dig frisk och kan förebygga sjukdomar. Frukten innehåller ungefär 60% vatten, fibrer, antioxidanter och förbättrar även ditt upptag av järn. Äter du en apelsin om dagen så uppnår du ditt dagliga vitamin C intag.

Apelsin är även en bra frukt för våran hud, det kan hjälpa med att reparera skadad vävnad i huden. Apelsin kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet och diabetes. Apelsiner har renande egenskaper och är även desinfekterande som hjälper att förbättra kroppens hälsa inifrån.

2. Äpple innehåller mycket fiber

Äpple innehåller mycket fibrer och vitamin C, det stärker ditt immunförsvar och innehåller mycket antioxidanter. Äpplen har även en positiv effekt för matsmältningen och tarmfunktionen som kan hjälpa din lever och njurar för att det lättare ska kunna avgifta kroppen.

Skalet har mycket fibrer som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, frukten kan motverka utvecklingen av diabetes och cancer. Äter du äpple så kan det öka ditt salivproduktion och detta gör att det sänker bakteriehalten i din mun. Äter du äpplen regelbundet så kan det hjälpa med att ditt blodsocker inte går upp alltför snabbt, det hjälper även om du har för lågt blodtryck.

3. Citron kan hjälpa att förbättra din matsmälting

Citron innehåller bland annat vitamin C, magnesium, bioflevonoider, kalcium och många fler vitaminer och mineraler. Citron hjälper med immunförsvaret och kan hjälpa att bekämpa infektioner, minska ledbesvär och inflammation i kroppen.

Äter du citron regelbundet så kan det hjälpa mot halsbränna och även förbättra din matsmältning. Citron hjälper att avgifta kroppen på sikt vilket kan göra att du får mer energi i din vardag. Frukten kan hjälpa dig att gå ner i vikt eftersom den innehåller hög halt av pektin fiber som hjälper mot ditt sötsug.

4. Avokado kan hjälpa att sänka kolesterolet

Många tror att avokado är en grönsak men det är faktiskt en frukt! Avokado är full med antioxidanter och innehåller nyttiga fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Avokado innehåller vitamin A, E, betakaroten, avokatin B och omättade fetter.

Avokado kan hjälpa med att sänka kolesterolet, hjälper till att stimulera både hårväxten och matsmältningen. Avokado är perfekt att äta om du vill gå ner i vikt eftersom frukten är väldigt mättande, det kan hjälpa med ditt sötsug och småätande.

5. Ananas är goda nyttiga frukter med mycket vitamin C

Ananas innehåller mycket vitamin C och förbättrar ditt immunförsvar. Frukten förbättrar matsmältningen av fett och proteiner och innehåller mycket vätska. Ananas kan även hjälpa mot sura uppstötningar och förstoppning. Frukten innehåller andra vitaminer som vitamin A, betakaroten, bromelin och stora mängder mangan.

Mangan som finns i ananas kan hjälpa att förhindra friska celler till cancerceller, speciellt om cancern sitter i bröstet halsen eller munnen. Ananas kan hjälpa mot förstoppning, diarré, blodpropp eller högt blodtryck. Frukten kan göra dig mindre mottaglig för infektioner på grund av bromelinet som finns i ananas, detta minskar slem i luftvägar och bihålor.

6. Grapefrukt är rik på antioxidanter

Grapefrukt är rik på näringsämnen som antioxidanter och fibrer. Frukten innehåller bland annat vitamin C, A och B, och även järn, zink och koppar. Denna frukt är bra för vårat immunförsvar och kan skydda dina celler mot bakterier och virus. Det är många som ogillar den sura och bittra smaken av grapefrukt, men frukten är väldigt nyttig för din lever och njurfunktion.

Eftersom att frukten innehåller mycket fibrer och vatten så kan det hjälpa dig med ditt småätande och sötsug vilket kan underlätta i din viktnedgång. Grapefrukt hjälper kroppen att kontrollera insulinnivåerna och detta kan minska risken för diabetes typ 2. Grapefrukt ger dig bättre hjärthälsa och kan minska risken för njursten.

7. Kiwi är supergoda nyttiga frukter som stärker ditt immunförsvar

Kiwi innehåller mycket vitamin C vilket stärker ditt immunförsvar, vitamin C hjälper även att ta upp andra näringsämnen som kalcium och zink. Frukten innehåller mycket fibrer vilket hjälper med din matsmältning, det hjälper även med att bryta ner proteiner från fisk och kött.

Frukten kan hjälpa dig att gå ner i vikt eftersom du får en jämn blodsockerkurva vilket gör att du inte får ett lika stort sötsug. Kiwi kan minska risken för hjärtsjukdomar och förebygger även rynkor och är bra för huden.

8. Mango är nyttigt och innehåller mycket magnesium

Mango innehåller mycket magnesium och kalcium vilket kan hjälpa att balansera blodtrycket. Frukten innehåller hälsosamma vitaminer som folsyra, riboflavin, vitamin B6, C, A och K. Mango kan hjälpa med din matsmältning och om du har halsbränna.

Mango kan hjälpa att öka mängden röda blodceller, detta är viktigt om du har järnbrist eller har drabbats av anemi. Vitamin K som finns mango hjälper att stärka dina ben, så detta kan förhindra skador i kroppen när benen blir starkare. Vitamin B6 som finns i mango kan förbättra ditt minne och koncentrationen.

9. Bananer är nyttiga frukter som innehåller mycket fiber

Banan innehåller näringsämnen som fibrer, magnesium, järn, kalium och vitamin A, B och C. Bananer kan förbättra din hjärthälsa och motverka högt blodtryck. Banan ger en hög mättnadskänsla vilket kan vara en bra frukt för din viktnedgång eller som ett snabbt mellanmål.

Både gula och gröna bananer har dina fördelar. Gröna bananer innehåller mer fibrer, så detta är ett bra alternativ om du behöver öka ditt fiberintag. Gula bananer är mer effektivt för att stärka immunförsvaret.

10. Vattenmelon är nyttiga frukter som innehåller mycket vätska

Vattenmelon är en nyttig frukt som innehåller 92% vatten och vitamin B6, A och C. Det är en bra frukt att äta för komma upp i ditt dagliga rekommenderade vätskeintag. Frukten är fylld med vitminer, mineraler och antioxidanter. Vattenmelon kan hjälpa med att sänka blodtrycket och är bra för hjärt- och kärlhälsan.

Vattenmelon är en bra frukt att ta efter träningen när du behöver få i dig mycket vätska, frukten innehåller även kalium som kan motverka kramp i musklerna. Frukten kan hjälpa med ditt sötsug och undvika att du blir uttorkad på sommaren.