Skip to Content

10 tips på nyttiga grönsaker

Det finns massvis med nyttiga grönsaker som innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Nedan är 10 tips på hälsosamma grönsaker som du borde äta mer av i vardagen.

1. Broccoli är nyttiga grönsaker som sänker kolesterolvärdet

Broccoli hjälper att sänka ditt kolesterolvärde, håller benen starka, håller ditt blod friskt, stärker immunförsvaret och kan förebygga cancer. Grönsaken innehåller mycket vitamin C, folat, järn, kalcium, magnesium, zink och antioxidanter. Broccoli innehåller även vitamin A vilket är kollagenutjämnande och har en positiv effekt på reparerande egenskaper i kroppen.

2. Tomat kan förhindra åderkalkning

Tomat innehåller mycket antioxidanter, den röda färgen är en antioxidant som heter lykopen detta hjälper kroppen att förhindra förhårdnande av dina artärer och åderkalkning. Lykopen ger bäst effekt när tomaterna är varma. Tomat kan även minska riskan för cancer bland annat prostatacancer eller i äggstockarna.

3. Spenat är hälsosamma grönsaker som är bra för ögonhälsan

Spenat är bra för ögonhälsan, är fiberrikt och är hälsosamt för både blodet, skelettet och innehåller mycket antioxidanter. Spenat kan även förhindra högt blodtryck. Andra viktiga mineraler och vitaminer som du hittar i grönsaken är vitamin A, C, E och K och även folat och kalium.

4. Blomkål är nyttiga grönsaker som kan minska inflammationer

Blomkål kan hjälpa att dämpa inflammationer i kroppen och har en positiv effekt på kroppens åldrande och bromsar detta. Blomkål innehåller väldigt mycket vitamin C och även allicin. Detta är en mycket hälsosam grönsak.

5. Morot är bra för huden och stärker ditt immunförsvar

Morot är nyttiga grönsaker som är bra för ögonhälsan, huden och stärker ditt immunförsvar. Morötter innehåller även kalium, järn, koppar, mangan betakaroten, vitamin C, K och B8.

6. Rödbetor är nyttiga grönsaker som avgiftar kroppen

Rödbetor innehåller lite kalorier och hjälper kroppen att undvika inflammationer, avgiftar kroppen, förbättrar matsmältningen och är rika på antioxidanter. Rödbetor är nyttiga grönsaker som innehåller mycket järn, kalium, folat, vitamin C och kan hjälpa att sänka blodtrycket och förbättra syreupptagningen i musklerna.

7. Sparris är fyllda med antioxidanter

Sparris hjälper kroppen att bryta ner cancerframkallande ämnen och är fyllt med antioxidanter som heter glutation, sparris rengör även matsmältningskanalen eftersom den har ett naturligt urindrivande medel. Grönsaken innehåller även mycket vitamin A, C, E och K och även krom, folsyra och fibrer.

8. Grönkål är en utav det hälsosammaste grönsakerna

Grönkål är nyttiga grönsaker som innehåller massvis med nyttiga vitaminer och mineraler som fibrer, klorofyll, magnesium, folat, järn, fosfor, kalcium, koppar, kalium magan, omega 3 och vitamin A, B, C, E, och K.

9. Linser innehåller mycket protein

Linser kan hjälpa att förbättra din matsmältning, håller din blodsockernivå stabil och innehåller mycket kostfibrer och protein. Du hittar även andra nyttiga vitaminer och mineraler som järn, zink, magnesium, folsyra, vitamin K och B6.

10. Kikärtor kan hjälpa med ditt sötsug

Kikärtor har en bra mättande effekt vilken kan hjälpa med din viktnedgång, småätande eller sötsug. Kikärtor innehåller mycket protein, järn, fibrer och magnesium.