Skip to Content

10 tips på nyttiga nötter

Nyttiga nötter är både gott och innehåller massvis med vitaminer och mineraler du bör äta dagligen. Nötter är även fulla av proteiner, fibrer och antioxidanter. Ät en näve nötter om dagen av olika sorter!

Naturella, rostade eller saltade?

Det hälsosammaste är att äta naturella nötter. Rostade nötter bryter ner än del näringsämnen från den höga värmen. Lite saltade nötter är okej att äta i en måttligt mängd så länge du inte har högt blodtryck.

1. Valnötter är bra nötter för hjärnan

Valnötter är en nyttig nöt för hjärnan och innehåller mycket omega 3, du får också i dig mycket Vitamin B6 som kan hjälpa med din ämnesomsättning och röda blodkroppar.

Du hittar även magnesium, järn, zink, vitamin E och kalium i nöten. En nyttig nöt som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och minskar inflammationer i kroppen.


2. Jordnötter kan minska risken mot Alzheimers

I jordnötter så finns det Niacin som behövs för våran ämnesomsättning i kroppen och för hormonproduktionen. Jordnötter innehåller vitamin E och resveratrol som kan minska risken mot Alzheimers.

Nötterna är snåla på kolhydrater och innehåller nyttiga fetter och andra näringsrika vitaminer och mineraler som magnesium och Vitamin B.


3. Macadamianötter är nyttiga nötter med mycket omega-3

Macadamianötter innehåller mycket omega-3 och omega-6. Nöten är även rik på järn magnesium, fosfor, Tiamin, Niacin och vitamin B och är även bra för hud och hår. Va försiktig att äta för många bara, detta kan höja dina kolesterolvärden eftersom nötterna innehåller mycket fett.

Äter du ungefär 20 macadamianötter om dagen så uppnår du ditt dagligen Vitamin B intag, detta är viktigt för din ämnesomsättning. Nöten är bra för tarmfunktionen och hjälper dig att hålla dig mätt längre. Något som är viktigt att komma ihåg är att macadamianötter är giftiga för hundar!

4. Cashewnötter kan hjälpa att höja dina blodvärden

Cashewnötter innehåller mycket järn och är bra för din ämnesomsättning. Nötterna innehåller bland annat zink, folsyra och magnesium, och är bra för ditt immunförsvar, dina nerver och skelettet. Cashewnötter kan även hjälpa med att höja dina blodvärden.

5. Mandlar är nyttiga nötter som stärker ditt skelett

Mandlar stärker ditt skelett och innehåller hög halt av kalium och kan skydda mot benskörhet, nötterna kan även hjälpa att stärka ditt immunförsvar.

Mandlar innehåller mycket antioxidanter och nyttiga vitaminer och mineraler som magnesium, järn, och Vitamin E. Nötterna skyddar bland annat kroppen från lungcancer, hjärt- och kärlsjukdomar.


6. Pistagenötter kan skydda dina ögon mot åldrande skador

Pistagenötter innehåller mycket protein och fibrer och innehåller bland annat thiamin, niacin och kalium. Äter du nötterna regelbundet så kan det hjälpa med nervcellernas och musklernas funktion, det är även bra för hjärtat och kärlen i kroppen.

Pistagenötter mättar bra, stärker ditt immunförsvar och kan hjälpa att reglera blodtryck och hjärtrytmen. Nötterna kan skydda dina ögon mot åldrande skador och kan även minska din stress.

7. Paranötter är nyttiga nötter som kan skydda mot prostatacancer

Paranötter innehåller magnesium och tiamin, nötterna kan hjälpa med produceringen av antioxidanter som kan skydda dig mot hjärt- och kärlsjukdomar. Nötterna har hög halt av selen vilken kan skydda mot prostatacancer i män.


8. Hasselnötter kan hjälpa mot inflammationer i kroppen

Hasselnötter är rik på Vitamin E, magnesium och kalium. Nötterna kan hjälpa med att sänka dina kolesterolvärden och innehåller även betasitosterol.

Hasselnötter kan hjälpa mot inflammationer i kroppen och hjälper att reglera insulinproduktionen. Kan även skydda kroppen från diabetes typ 2.


9. Pinjenötter är nyttiga nötter med mycket protein

Pinjenötter innehåller mycket protein, fibrer och nyttiga fetter. Det är rika på vitaminer och mineraler som vitamin E, vitamin K och fosfor.

10. Pekannötter innehåller mest antioxidanter

Pekannötter innehåller mest antioxidanter utav alla nötter, speciellt på det bruna skalet som ligger på nöten. Nötterna innehåller mycket magnesium, zink och B-vitaminet tiamin.

Det nyttiga fettet hjälper till att sänka dina kolesterolvärden. En bra nöt som kan minska risken för prostatacancer för män, även bra för matsmältningen och hjärthälsan.