Skip to Content

10 tips på nyttiga snacks

Nyttiga snacks är viktigt att äta under dagen, detta kan hjälpa mot ditt sötsug och hunger vilket gör att du småäter mindre. Det finns massvis med goda och nyttiga snack som du kan välja mellan. Nedan är en lista på 10 tips på hälsosamma snacks du kan inkludera i din vardagliga kost.

1. Fruktsallad

Fruktsallad är supergott och innehåller massvis med vitaminer och mineraler. Du kan slänga i precis vilka nyttiga frukter och bär du vill i din fruktsallad. Frukt innehåller även mycket fibrer vilket är bra för din matsmältningen, hjärthälsan och kan hjälpa att sänka kolesterolvärdet. Perfekt snacks som mellanmål eller som en nyttigare efterrätt efter middagen.

2. Naturella nötter är ett bra alternativ som nyttiga snacks

Naturella nötter är näringsrikt och innehåller massvis med olika näringsämnen som kroppen behöver. Nötter innehåller mycket protein, antioxidanter, hälsosamma fetter, fibrer och kan hjälpa till att kontrollera blodsockernivån. Nötter innehåller mycket kalorier så ät inte en stor skål, en näve nötter räcker gott och väl för att få i dig det näringsämnen du behöver.

3. Popcorn är nyttiga snacks

Popcorn som är så gott är faktiskt nyttigt att äta i måttliga mängder och innehåller mycket fibrer och antioxidanter. Luftpoppade popcorn är mycket nyttigare, kalorierna stiger rejält om du tillsätter massa socker eller smör. Supergott snacks på fredagsmyset framför en film eller om du är sugen på något saltigt under dagen.

4. Grönsaker med hummus – Nyttiga snacks

Grönsaker med hummus är ju så himla gott! Du kan till exempel välja morötter, selleri, paprika eller gurka som du sedan dippar i din hummus. Grönsaker innehåller massvis med viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Hummus är gjort på kikärtor vilket innehåller mycket protein, fibrer, hälsosamma fetter, kan minska inflammation i kroppen och innehåller nyttiga vitaminer och mineraler.

5. Grekisk yoghurt med bär och honung

Grekisk yoghurt med bär är både nyttigt och gott, ett bra alternativ om du är både sugen och hungrig på något. Du kan toppa med jordgubbar, hallon eller blåbär och ringla lite honung över om du vill ha den något sötare, detta är så himla gott! Grekisk yoghurt mättar bra och innehåller mycket protein, probiotika och hälsosamma mineraler.

6. Äppelskivor med jordnötssmör och kanel

Är du sugen på äppelkaka men vill ha ett nyttigare alternativ så kan du testa detta. Äppelskivor med jordnötssmör är perfekt som ett mellanmål om du är sugen på något sött och salt, supergott! Äpplen innehåller mycket fibrer, vitamin C och antioxidanter. Jordnötter är proteinrikt och innehåller massvis med nyttiga vitaminer och mineraler.

7. Mörk choklad

Mörk choklad är nyttigt i en liten mängd, se till att det är minst 70%. Mörk choklad innehåller mycket antioxidanter, förbättrar hjärthälsan och hjärnfunktionen, minskar risken för typ 2 diabetes och innehåller massvis med viktiga mineraler. Ät 2-4 chokladrutor om du är sötsugen under dagen eller till lunchkaffet, kom ihåg att mörk choklad innehåller mycket kalorier så det räcker i en liten mängd.

8. Smoothie är en utav det populära alternativen av nyttiga snacks

Smoothie är supergott och nyttigt, du kan blanda i precis vilka frukter och grönsaker du vill. Du kanske vill göra en grönsakssmoothie eller en fruktsmoothie. Detta kommer att ge dig massvis med näringsrika vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Prefekt att äta en grönsakssmoothie om du inte får i dig tillräckligt med grönsaker under dagen. Fruktsmoothie är ett bra alternativ om du är sötsugen, båda är bra för mättnadskänslan.

9. Honungsmelon med prosciutto skinka

Detta är ett supergott och matigt snacks alternativ som mättar bra. Honungsmelon är rik på vitamin C, innehåller mycket fibrer, antioxidanter och andra nyttiga vitaminer och mineraler. Ta en honungsmelon klyfta utan skal och rulla en bit prosciutto skinka runt melonbiten. Prosciutto skinka innehåller mycket protein vilket kommer att göra att du känner dig mätt längre.


10. Chokladmousse med avokado och banan

Släng i en halv banan, halv avokado med en matsked kakao i mixern. Mixa i 3 minuter för att få en fluffig konsistens. Perfekt snacks om du är sötsugen eller som efterrätt efter middagen. Både avokado och banan innehåller massvis med hälsosamma vitaminer och mineraler, det båda ger dig en bra mättnadskänsla vilket kan hjälpa med ditt småätande.