Skip to Content

7 tips för att öka aptiten

7 tips för att öka aptiten

Det är viktigt att äta en näringsrik kost med mycket vitaminer och mineraler. Nedan är 7 tips som kan hjälpa med att öka aptiten.

1. Ät lite och ofta kan öka aptiten

Äta lite och ofta kan hjälpa med att öka aptiten. Istället för att äta 3 stora måltider om dagen så kan du dela upp det och äta 5 eller 6 mindre måltider per dag. Ät en näringsrik kost som innehåller hälsosamma vitaminer och mineraler så din kropp får den näringen den behöver. Undvik mat och snacks som är högt i socker och mättat fett.

2. Rutiner och ät på fasta tider

Äta regelbundet och på fasta tider kan hjälpa att öka din aptit, det kan även hålla dina blodsockernivåer mer stabila. Hoppar du över måltider under dagen så kan detta sänka dina blodsockernivåer och aptiten minskar. Därför är det viktigt att äta regelbundet för att hålla aptiten på topp!

3. Ät hälsosamma snacks och mellanmål

Det är viktigt att äta hälsosamma mellanmål under dagen för att få i dig den näringen kroppen behöver, äter du onyttiga snacks som innehåller mycket socker eller mättade fetter så kan det försämra din aptit under dagen. Det finns en stor variation på nyttiga snacks du kan äta som kan öka aptiten.

4. Drick dina måltider

Tänk på att dricka mycket vatten under dagen, undvik kaffe och alkohol detta kan leda till minskad aptit. Du kan även dricka ditt mellanmål om du vill få i dig extra kalorier, det är lättare att få i sig mer kalorier i en dryck än mat. Du kan till exempel göra en nyttig grönsakssmoothie eller fruktsmoothie och blanda i lite proteinpulver för att få extra protein i kosten.

5. Träna regelbundet kan öka aptiten när du gör av med energi

Träning ökar kroppens metabolism och energiförbrukning vilket förbättrar aptiten. Träna kan öka produktionen av hormonet ghrelin i magen vilket skickar signaler till hjärnan att det är dags att äta. När vi tränar så känns det extra bra att äta en hälsosam måltid efter träningen och detta kan öka aptiten när vi tänker mer på våran hälsa och kost vilket gör oss mer motiverande.

6. Ät näringsrik mat kan öka aptiten när du får i dig viktiga vitaminer och mineraler

Din kropp behöver äta näringsrik mat för att kunna fungera optimalt. Näringsrik mat stimulerar produktionen av hormonet ghrelin som ökar aptiten så se till att du äter en kost med mycket protein, kolhydrater med hälsosamma fetter och vitaminer och mineraler. Nyttig mat kan hjälpa att öka din energi vilket också kan öka aptiten.

7. Ät på mindre tallrikar kan lura hjärnan och öka aptiten

Många som har dålig aptit tycker inte om att se en stor talrik med massa mat, det kan till och med minska aptiten om man har svårt att äta. Ett smart sätt som kan hjälpa är att äta maten på små tallrikar vilket kan göra det mer inbjudande att äta för den med dålig aptit. Plockmat är då ett bra alternativ eller småportioner på mindre tallrikar.