Skip to Content

Bli av med bukfett

Bli av med bukfett

Har du mycket fett runt magen och vill bli av med bukfett? Bukfettma är farligt och ökar risken för massvis med sjukdomar. I denna artikel så får du veta mer om hur du kan bli av med ditt bukfett.

Vad är bukfett?

Bukfett är fettet som samlas runt magen och midjan, du kanske är inte har så mycket fett annars på kroppen men allt verkar samla sig runt magen.

Det är en fettsamling runt dina organ i bukhålan och runt dina tarmar. Bukfett kan leda till ett kortare liv genom att du kan få hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, hjärtinfarkt och inflammationer i kroppen.

Bukfett kommer från att man lever ohälsosamt, vissa personer har lättare att få bukfett vilket kan bero på dina gener. Bukfettma kommer i stort sätt från att du ligger på ett kaloriöverskott och rör på dig alldeles för lite.

Det viktigaste är att du kommer igång med regelbunden träning och ligger på ett kaloriunderskott. Ät en hälsosam och näringsrik kost och drick mycket vatten för att öka metabolism.

Varför har jag mycket bukfett?

Det är väldigt vanligt med bukfett idag vilket kommer från vårat stillasittande inaktiva livsstil och en kaloririk kost. Därför är det viktigt med vardaglig motion, äta en näringsrik hälsosam kost och ha koll på ditt kaloriintag.

Det kan även bero på höga kolesterolvärlden som kommer just från dina ohälsosamma levnadsvanor från kost, mycket stillasittande, dålig sömn och stress.

Vissa sjukdomar, mediciner, ålder samt genetik kan även orsaka bukfett. Detta gäller för både män och kvinnor men är vanligast när man kommer upp i åldern.

Vad är vanliga orsaker till bukfett?

 • Gener – Det kan ligga i dina gener att du har lättare att lagra fett i kroppen.
 • Stress – Detta ökar produktionen av kortisol vilket påverkar kroppens ämnesomsättning och kan därmed öka risken för bukfett.
 • Dåliga matvanor – Äter mycket transfetter och snabbmat, detta kan leda till ett kaloriöverskott, småätande och ökat sockersug.
 • Sover för lite – Detta leder till ökade kortisolvärden när du är uppe längre, är du vaken fler timmar så blir du även mer hungrig vilket kan leda till ett ökat kaloriintag.
 • Tränar för lite – För att bli av med bukfett så behöver du göra av med mer kalorier än vad du äter. Därför är det viktigt med regelbunden träning, högintensiv intervallträning har en positiv effekt på att bli av med bukfett snabbare.

Hur blir jag av med bukfett snabbt?

Du kan inte träna bort fett på en specifik punkt, du kan alltså inte bara göra magövningar och tror att bukfettet ska försvinna. Det du behöver göra är att ligga på ett kaloriunderskott genom att räkna dina kalorier och sedan träna regelbundet.

Högintensiv intervallträning

Det är självklart bra att träna magen men för att bränna massvis med kalorier och bli av med fett och bukfettet så kan du göra högintensiv intervallträning för att träna kort detta snabbt. Gör du träningsövningar där du involverar hela kroppen så bränner du mycket mer kalorier än om du bara tränar magen.

Högintensiv intervallträning är ett effektivt sätt att bränna mycket kalorier som HIIT träning, sprints, boxning etc. Gör en kombination av högintensiv intervallträning tillsammans med styrketräning 3-4 gånger i veckan, för snabba resultat.

Rör på dig varje dag

Ett annat tips är att röra på dig varje dag, har du en vilodag så kan du till exempel gå en promenad. Alla steg du tar gör att du bränner mer kalorier. Försök att vara så lite stillasittandes som möjligt. Undvik att ta rulltrappan, hissen och gå upp för trapporna istället.

Räkna kalorier och ät hälsosamt

Räka kalorier är ett effektivt sätt att ha koll på hur mycket du stoppar i dig varje dag, du kan göra en dagbok där du skriver ner allt du har ätit. Det finns appar för detta också där du enkelt kan lägga till vad du har ätit så räknar appen ut ditt dagliga kaloriintag så slipper du göra det själv. Myfitnesspal är en bra app för detta!

Ät en hälsosam näringsrik kost med mycket protein. Undvik transfetter som finns mycket i snabbmat, kakor och chips. Ät mer hälsosamma fetter som avokado, lax och nötter. Skippa inga måltider, ät en proteinrik kost vilket kommer att hålla dig mättare längre och minska risken för småätande.

Äter du mat eller snacks som innehåller mycket socker så skapar det en ojämn blodsockernivå, detta ger inte heller en lång mättnadskänsla vilket kan leda till mer småätande och mer sötsug under dagen.

Hur mäter man bukfett?

Du kan mäta ditt midjemått själv för att se om du är i riskzonen till ökad risk för sjukdomar och fetma. Måtten är olika för män och kvinnor.

Du kan även kolla detta hos din läkare där de även mäter ditt blodtryck och tittar på annat som blodsockernivån och blodfetter. Från detta kan man se om det finns skadliga fetter som finns i blodet.

Män: Midjemått över 94 cm är farligt
Kvinnor: Midjemått över 80 cm är farligt

Detta kan hjälpa att bli av med bukfett

 • Periodisk fasta.
 • Undvik transfetter.
 • Drick mindre alkohol.
 • Ha tålamod, det tar tid att ändra sin livsstil.
 • Sov 7-9 timmar per natt och stressa mindre.
 • Räkna kalorier och ligg på ett kaloriunderskott.
 • Laga mat själv för att ha koll på ditt kaloriintag.
 • Träna regelbundet, högintensiv intervallträning.
 • Rör på dig varje dag, undvik att sitta ner mycket.
 • Ät en proteinrik kost, vilket håller dig mätt längre.
 • Tänk på att dryck innehåller mycket kalorier som juice och läsk.

Vanliga frågor och svar

Är bukfett farligt?

Svaret är JA! Bukfett är farligt eftersom det lagras mellan organen. Det kan orsaka sjukdomar när det påverkar fett i levern och det andra organen.

Har du mycket fett i blodet så kommer detta påverka ditt hjärta eftersom blodet rinner mycket saktare och detta kan leda till hjärtinfarkt. Personer med bukfett har även ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2.