Skip to Content

Hur lång tid tar det att bygga muskler?

Hur lång tid tar det att bygga muskler?

Hur lång tid tar det att bygga muskler? Nedan hittar du tips och råd vad du ska tänka på för snabbare muskeluppbyggnad och hur snabbt man kan se resultat.

Hur snabbt kan man se resultat av muskeluppbyggnad?

När man styrketränar så sker det skador på muskelfibrerna (mikroskopiska) och detta är positivt för muskeluppbyggnad. Muskeln behövs brytas ner först för att kroppen sedan ska kunna reparera muskeln vid vila.

Har du rätt träningsprogram och tränar hårt med rätt kost så kan du se resultat redan efter några veckor som tidigast. Men det kan även ta mellan 2-3 månader innan du börjar märka stor skillnad, det kan variera mycket från person till person.

Det är även viktigt att komma ihåg att våra kroppar fungerar olika så har du samma träningsprogram som din vän så kanske en märker större skillnad snabbare och detta är helt normalt.

Viktigt att tänka på när du ska bygga muskler

 1. Rätt träningsprogram – Viktigt med rätt träningsprogram för att se snabba resultat, man behöver tänka på hur ofta man tränar, vilka övningar, tempo, motstånd, vila, sets och reps.
  Här kan du läsa mer om hur många sets och reps vid träning

 2. Kost – Ät en hälsosam kost och se till att du får i dig tillräckligt med protein varje dag, detta är viktigt för din muskeluppbyggnad. Det vanligaste är att man dricker en proteinshake efter träningen för att se till att man får i sig allt man behöver.

 3. Protein – Protein är superviktigt för att bygga muskler, det är rekommenderat intag på 2 gram protein per kilo kroppsvikt. Ät protein till varje måltid samt en proteinshake efter träningen.
  Här kan du läsa mer om proteinpulver

 4. Variera din träning – Det är viktigt att du varierar din träning med olika övningar, tempon och strävar efter progressiv överbelastning för att bli starkare för att musklerna ska växa snabbare. Det är viktigt att du stimulerar musklerna på olika sätt genom att göra olika övningar och pushar dig själv till max.

 5. Reps och sets – Antalet repetitioner är viktigt och volymen du tränar med. Ta en tung vikt där du orkar göra mellan 8-12 repetitioner, det ska alltså kännas väldigt tungt det sista repetitionerna av ditt set. Du kan göra mellan 3-4 sets för varje övning du utför. Orkar du göra 15-20 repetitioner så är det ett tecken att du behöver öka vikterna du tränar med. Försök att träna näst intill failure (tills du inte orkar mer) det sista 2-3 repetitionerna.

 6. Progressiv överbelastning – Öka vikterna efter några veckor när du blivit starkare för best resultat av muskeluppbyggnad. Sträva efter att träna 65-75 RM (repetition maximun).

 7. Träna samma muskelgrupp 2-3 gånger i veckan – Det är extrem stor skillnad på resultat om du tränar samma muskelgrupp 1 gång i veckan eller 2-3 gånger i veckan. Vill du se stora resultat redan efter några veckor så ska du satsa på att träna samma muskelgrupp 2-3 gånger i veckan hårt.

 8. Vila – Vi alla kan ha bråttom att se resultat och vila är oftast inte en prioritering men det är sjukt viktigt för att dina muskler ska kunna återhämta sig efter träningen. Tänk på att vila 1-2 dagar mellan passen där du tränar samma muskelgrupp för att undvika skador. Dina muskler bryts ner under träningen men muskeluppbyggnaden sker under vilan, 24-48 timmar efter träningspasset.

 9. Excentrisk träning – Muskelnedbrytningen sker mest i den excentriska delen, det är när du håller emot motståndet på vägen ner. Därför är det viktigt att du går långsammare i den delen eftersom musklerna får jobba mer ju längre du stannar i den delen av rörelsebanan.

Andra orsaker som kan spela roll stor roll i muskeluppbyggnad:

 • Kön
 • Ålder
 • Gener
 • Sömn
 • Stress
 • Träningsvana
 • Träningsprogram
 • Fetthalten på kroppen