Skip to Content

Midjemått

Midjemått

Det är viktigt att ha håll på ditt midjemått för att inte gå över farliga nummer på måttbandet. Bukfetma är det mest ohälsosamma fettet som leder till många hälsorisker.

Ha koll på ditt midjemått för att undvika hälsorisker

Har du mycket bukfett så ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, höga kolesterolvärden, farligt fett i blodet, typ 2 diabetes och mycket mer.

Bukfett kan öka om du stressar mycket, har dåliga matvanor och äter mycket onyttig mat. Detta ökar risken för övervikt! Bukfett är farligt eftersom det är fett som samlas innanför bukhinnan runt organen.

Såhär mäter du ditt midjemått och midjeomkrets

Mät ditt midjemått:

 1. Först så ska du hitta ditt höftben, och för att göra detta så sätter du händerna vid sidan av kroppen och sätter händerna strax ovanför höftbenet.
 2. Placera måttbandet vågrätt runt magen strax ovanför naveln och höftbenet.
 3. Se till att bandet är tajt åt huden men inte så tajt så huden trycks inåt.
 4. Det är viktigt att måttbandet är parallellt med golvet och inte vinklat snett för det kan ge felaktiga siffror.
 5. Se till att du är avslappnad när du mäter ditt midjemått och inte drar in magen.

Midjemått och höftkvot: Ju smalare din midja är om du jämför med din höft ju lägre risk är det för hjärt- och kärlsjukdomar. Vill du mäta din höftkvot så ska du mäta runt den bredaste delen av rumpan.

Midjeomkrets för män och kvinnor

Midjemått för män:

 • Under 94 cm – Ingen ökad hälsorisk
 • 94-101 cm – Ökad hälsorisk
 • Över 101 cm – Hälsorisk och farlig bukfetma

Midjemått för kvinnor:

 • Under 80 cm – Ingen ökad hälsorisk
 • 80-88 cm – Ökad hälsorisk
 • Över 88 cm – Hälsorisk och farlig bukfetma

Midjemått och BMI (Body Max Index)

Du kan ha ett hälsosamt BMI med skadligt fett kring magen. Du kan alltså vara smal men allt verkar samla sig kring magen. Detta är det ohälsosammaste fettet.

BMI mäter relationen mellan din vikt och längd, här kan du få svar om du har en normal vikt, underviktig eller överviktig. Detta tar dock inte hänsyn till var ditt fett sitter vilket inte alltid är så effektivt. Du kanske är smal på hela kroppen förutom magen men ditt BMI säger att du är normalviktig och hälsosam vilket inte stämmer.

Det spelar ingen roll vad vågen eller ditt BMI säger, har du mycket fett på magen så är det farligt och det är värre mycket än till exempel armarna eller benen. Detta tar inte BMI hänsyn till!

Här kan du läsa mer hur du räknar ut ditt BMI