Skip to Content

10 tips för att öka din fettförbränning

10 tips för att öka din fettförbränning

Här hittar du 10 tips hur du kan öka din fettförbränning och bränna mer kalorier. Du kanske har som mål att bli av med farligt bukfett eller kanske få mer synliga muskler.

1. Ät mer protein

Ät mer protein kan hjälpa med att hålla ner ditt kaloriintag. Protein är inte bara bra för muskeluppbyggnad utan det hjälper dig även att hålla dig mätt längre och förbättrar din ämnesomsättning.

Ät livsmedel som kött, kyckling, fisk, ägg och mjölkprodukter. Är du vegetarian eller vegan så kan du äta mer av vegetariska proteinkällor som baljväxter (bönor, linser och ärtor).

Får du inte i dig tillräckligt med protein under dagen så kan du dricka en proteinshake, då blandar du proteinpulver med vatten i en shaker, skakar ordentligt och dricker på direkten. Detta är vanligt att dricka efter träningen och smidigt att ha med sig i väskan. Det finns proteinpulver som både är från djur och växtriket.

2. Sov ordentligt

Det är viktigt att du sover ordentligt om du vill öka din fettförbränning. Ta en extra sovmorgon, gå och lägg dig tidigare på kvällen och försök att sova mellan 7-9 timmar varje natt.

Sömnen spelar stor stoll hur du presterar i din träning att du ska orka träna hårt. Sover du dåligt så är chanserna större att du småäter och äter mer snabbmat för att du inte orkar laga mat.

3. Rör på dig varje dag

Försök att vara så lite stillasittande som möjligt och rör på dig varje dag. Gå promenader både långa och korta raska. Cykla eller gå till jobbet, gå en promenad på lunchrasten och ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan. Alla steg du tar räknas och kan öka din fettförbränning.

4. Träna regelbundet hjälper att öka din fettförbränning

Det är viktigt att träna regelbundet 2-4 gånger i veckan och röra på dig dagligen för att öka din fettförbränning. Försök att röra på dig så mycket du kan och vara så lite stillasittande som möjligt. Ta dagliga promenader, styrketräna 2-4 gånger i veckan och kör intervallträning 2-3 gånger i veckan.

5. Ät mindre socker och godsaker

Dra ner på socker, godsaker och raffinerade kolhydrater. Det är inte näringsrikt, har ett högt glykemisk index och innehåller bara massvis med kalorier som kan leda till viktuppgång. Det leder även till obalans i blodsockernivån vilket kan göra att du känner dig mer hungrig och sötsugen.

6. Ät nyttig mat

Ät nyttig näringsrik mat samt hälsosamma fetter och protein som håller dig mätt längre. Nyttiga fetter är till exempel fet fisk, avokado, olivolja och nötter. Se bara upp hur mycket du äter eftersom hälsosamt fett innehåller mer kalorier så bra att ha i åtanke.

Proteinrik mat är viktigt för din muskeluppbyggnad och ökar mättnadskänslan. Har du svårt att nå upp till ditt dagliga proteinintag så kan du dricka en proteinshake.

Probiotika är även viktigt för kroppen och är snälla bakterier för magen och kan hjälpa med att öka fettförbränningen. Ät även mycket långsamma kolhydrater, fibrer och fullkornsprodukter, grönsaker, frukt och bär. Stark mat kan även hjälpa till att öka fettförbränningen.

Vill du gå ner i vikt så måste du ligga på ett kaloriunderskott, det kan vara bra att räkna kalorier i början för att ha koll på hur mycket du faktiskt äter. Läs på innehållsförteckningen på allt du äter så du ser till att det är en sån naturlig produkt som möjligt utan massa socker och andra tillsatser.

Ett bra tips är att laga mat hemma, äter du ute på restaurang så är risken större att du äter fler kalorier än vad du ska och du kan inte koll på ditt kaloriintag. Ta med matlåda till jobbet, detta är inte bara hälsosammare utan även billigare och du har även tid med en extra promenad.

Ät lite och ofta för att undvika starka hungerkänslor som kan göra att du tar fel beslut i din kost. Ät frukost, lunch och middag samt 2-3 mellanmål under dagen.

7. Periodisk fasta kan öka din fettförbränning

Periodisk fasta är en effektiv metod om du vill öka fettförbränningen. 5:2 metoden är en populär metod som används av många människor som vill gå ner i vikt snabbt. Testa periodisk fasta tillsammans med styrketräning, detta kan hjälpa dig att gå ner i vikt samt att du bibehåller muskelmassan tillsammans med en proteinrik kost.

8. Styrketräning

Styrketräning har en positiv effekt för att öka din fettförbränning, det hjälper dig inte bara dig att bibehålla muskler när du försöker gå ner i vikt, eller bygga muskler, utan det förbättrar även din ämnesomsättning.

En effektiv träningsmetod om du vill bli av med bukfett och är bra om det kombineras med konditionsträning eller HIIT träning (högintensiv intervallträning). Sikta på att styrketräna minst 2-3 gånger i veckan.

Har du mer muskler genom att du tränar styrketräning så har du högre förbränning, kom ihåg att muskler bränner mer energi än vad fett gör!

9. Konditionsträning hjälper att öka din fettförbränning

Konditionsträning är en effektivträning om du vill gå ner i vikt och minska ditt midjemått. Konditionsträning som intervallträning är bästa sättet att bränna kalorier snabbt och öka din fettförbränning. Vardagsmotion är även viktigt som promenader och ta trapporna istället för hissen etc. Försök att röra på kroppen varje dag!

Tycker du att det är tråkigt att springa på rullbandet på gymmet eller sitta på en motionscykel så kan du ut och springa i naturen, sprints i en uppförsbacke, cykla utomhus, börja med en ny sport, börja på dans, boxning eller simning. Det finns massvis med roliga aktiviteter du kan börja med för att öka din fettförbränning.

10. Drick kaffe, te och mycket vatten

Koffeinet som finns i kaffe och te kan öka ämnesomsättningen och hjälper till med nedbrytningen av fettsyror. Koffein kan hjälpa med energiförbrukningen och det gör även att du orkar mer, orkar träna hårdare, orkar röra på dig mer när du känner ökad energi.

Det är även viktigt att dricka mycket vatten underdagen vilket gör att du undviker att känna dig uttorkad, har du bra med vätska i kroppen så orkar du mer och har mer energi. Vätskebrist kan annars leda till orklöshet, trötthet och minskad energi.