Skip to Content

Öka metabolismen – 10 tips som kan öka din metabolism

Öka metabolismen – 10 tips som kan öka din metabolism

Öka din metabolismen kan hjälpa dig att nå dina träningsmål genom att du får mer energi och du bränner mer kalorier. Nedan är 10 tips på hur du kan öka din ämnesomsättning.

1. Ät mindre och fler måltider

Ät lite och ofta för att hålla igång magen är ett bra sätt för att öka din metabolism. Försök att äta 5-6 gånger per dag, frukost, lunch, middag och 3 mellanmål. Hoppar du över måltider så kan det sänka din metabolism och detta gör det svårare att bränna kalorier.

2. Rör på dig regelbundet

Du kan öka metabolismen genom att röra på dig regelbundet, försök att stå upp och jobba emellanåt ta trapporna istället för rulltrappan och hissen. Försök att vara så aktiv du kan och så lite stillasittande som möjligt.

3. Vatten, kaffe och grönt tee kan öka metabolismen

Drick mycket vatten under dagen, detta hjälper att öka din metabolism och är viktigt för matsmältningen. Ha alltid en vattenflaska med dig och försök att dricka 2 liter vatten per dag. Kaffe och grönt tee kan även höja din metabolism och ökar din fettförbränning.

4. Undvik att stressa

Stress ökar kortisol i kroppen vilket sänker din ämnesomsättning, det är viktigt att stressa mindre för att höja din metabolism. Ta det lugnt mer, ha lugna stunder under dagen, tänk på andningen, försök att leva i nuet mer och börja meditera.

5. Sov ordentligt för att öka metabolismen

Det är viktigt att du sover mellan 7-9 timmar varje natt, sömnbrist kan sänka din metabolism samt öka din hungerkänsla vilket kan leda till att du äter mer än vad du ska.

6. Ät en proteinrik och näringsrik kost

Äter du mer protein i din kost så hjälper det dig att öka muskelmassan och det håller dig även mätt längre. Detta kan öka metabolismen och minska ditt kaloriintag för viktnedgång. Det är viktigt att äta en proteinrik kost om du vill gå ner i vikt samt behålla muskelmassan, du kan äta protein som ägg, kyckling eller kött och även proteinpulver.

7. Högintensiv intervallträning

Högintensiv intervallträning som sprints eller HIIT har väldigt bra effekter på att höja din ämnesomsättning och metabolism. Utmana dig själv och kör lite hårdare i din träningsrutin.

8. Undvik transfetter och socker kan öka metabolismen

Transfetter är väldigt dåligt att äta eftersom det sänker din ämnesomsättning, det binder till fett och är inte bra för din metabolism. Detta kan leda till inflammationer i kroppen och viktuppgång. Livsmedel med mycket socker kan leda till en blodsockerhöjning och lägre metabolism.

9. Långsamma kolhydrater istället för snabba

Det är bättre att äta långsamma kolhydrater istället för snabba, då är det till exempel bättre att äta mörkt bröd istället för vitt bröd, och fullkornspasta istället för vanlig pasta.

10. Öka din muskelmassa

Ökad muskelmassa bränner mycket mer kalorier än fett, tränar du mycket och bygger muskler så kommer det att öka din metabolism. Styrketräning är grymt för detta, sikta på minst 2-3 gånger i veckan.