Skip to Content

Öka testosteron – 10 tips för att höja dina testosteronnivåer

Öka testosteron – 10 tips för att höja dina testosteronnivåer

Nedan hittar du 10 tips på hur du kan öka testosteron i kroppen hos både män och kvinnor. Vi kan påverka och öka våra testosteronnivåer om vi har koll på kosten, tränar hårt, stressar mindre och sover ordentligt.

Vad är testosteron?

Testosteron är ett könshormon hos män som finns även i äggstockarna hos kvinnor. Män producerar mycket mer testosteron än kvinnor, det är ett utav det viktigaste hormonerna för att bygga muskler och det ökar även fettförbränningen i kroppen.


1. Lyft tunga vikter och rör på kroppen regelbundet

Att vara aktiv och träna hårt kommer att öka dina testosteronnivåer i kroppen. Styrketräning och lyfta tunga vikter är ett effektivt sätt för kroppen att producera mer testosteron, lyft tungt och intensivt. Ditt testosteron kommer att öka ju mer aktiv du är, sitter du stilla mycket under dagarna så kommer det inte göra stor nytta. Försök att vara så aktiv som möjligt för att öka ditt testosteron.

2. Mindre kroppsfett

När du har mer kroppsfett så kommer kroppen att producera mer östrogen och detta minskar dina testosteronnivåer i kroppen. Ju högre testosteron du har i kroppen ju lägre kroppsfett har du. Testosteron hindrar kroppen att skapa nya fettceller, lågt testosteron är en stor orsak till övervikt.

3. Intensiv intervallträning hjälper att öka testosteron

Intensiv intervallträning ökar ditt testosteronproduktion i kroppen, detta är mer effektivt än vanlig konditionsträning för både fettförbränning och bygga muskler.

4. Ät hälsosamt med nyttiga fetter och drick mycket vatten

Det är viktigt att du dricker tillräckligt mycket vatten under dagen, till och med en mild uttårkning kan leda till minskad testosteronproduktion. Ät en hälsosam kost med grönsaker som broccoli, vitkål och blomkål, detta är några nyttiga grönsaker som kan höja dina testorinnivåer. Nyttiga fetter som till exempel avokado, nötter, olivolja, kött och mejeriprodukter är även viktigt för att öka ditt testosteron.

5. Sov ordentligt är effektivt för att öka testosteron

Sover du inte tillräckligt som kommer detta att minska testosteronproduktionen i kroppen. Det bästa är att försöka sova mellan 7-9 timmar per natt för att öka dina testosterinnivåer.

6. Zink, magnesium och vitamin D hjälper att öka testosteron

Ökar du ditt intag av zink, magnesium och vitamin D så får du en positiv effekt på ditt testosteron. Det bästa är att få i sig allt från sin kost, men det finns även kosttillskott för detta.

7. Ät mer kött, kyckling och fisk

Äter du kött, kyckling och fisk så får du i dig massvis med protein som kroppen behöver för muskeluppbyggnad, protein har en positiv effekt för dina testosteronnivåer och för att bygga muskler.

8. Kolhydrater

Tränar du intensivt och ligger på ett lägre kolhydratintag så kan detta påverka ditt testosteron negativt. Ät dina kolhydrater och träna intensivt för bästa resultat av ökad testeron. Kolhydrater är musklernas bästa bränsle vid intensiv träning.

9. Protein hjälper att öka testosteron

Protein är det viktigaste näringsämnet för att bli starkare och bygga muskler, en person som tränar har större proteinbehov än den som är stillasittande. Protein har en positiv effekt när det kommer till ökad testosteron, får du inte i dig all protein från din kost så kan du dricka proteinpulver.

10. Meditera och stressa mindre

Stress påverkar ditt testosteron! När vi stressar så producerar kroppen kortisol och detta är inte bra om vi vill bygga muskler eller öka våra testosteronnivåer i kroppen. Regelbunden meditation tillsammans med träning kan hjälpa att minska din stress och öka ditt testosteron.