Skip to Content

7 enkla sätt att sänka ditt kortisol

7 enkla sätt att sänka ditt kortisol

Här hittar du 7 enkla sätt som kan sänka ditt kortisol. Kortisol är en hormon som ger din kropp energi och är bra för kroppen men ibland så producerar kroppen för mycket utav detta och det inte hälsosamt.

Ökade kortisolnivåer kan leda till:

  • Viktökning
  • Kronisk sjukdom
  • Nedsatt immunförsvar
  • Svårt att koncentrera sig
  • Lite energi och svårt att sova


1. Träna regelbundet

Det är viktigt att träna regelbundet för att sänka ditt kortisol. När vi tränar så stiger vårat kortisol efter träning men sjunker sedan några timmar efter till ännu lägre nivåer och håller i sig i flera dagar efteråt. Därför är det viktigt med regelbunden träningen!

2. Sov ordentligt

Sover du för lite så ökar ditt kortisol. Vill du hjälpa kroppen att producera mindre utav detta hormon så ska du tänka på att sova mer och vila upp dig rejält.

Försök att sova mellan 7-9 timmar varje natt, ibland kan 7 timmar vara för lite och du behöver kanske till och med 9 timmar eller en extra tupplur under dagen. Lyssna på kroppen!

3. Ät näringsrik mat är viktigt för att sänka ditt kortisol

Våran kost kan påverka oss mer än vad du tror, en näringsrik kost hjälper oss att hålla en jämn energinivå under dagen vilket kan hjälpa oss med att sänka kortisolnivåerna i kroppen. Ät mat med mycket fibrer, protein och nyttiga grönsaker och frukter. Drick mycket vatten och inte massa drycker med socker, kaffe kan även öka detta hormon i kroppen.

4. Stressa mindre hjälper att sänka ditt kortisol

När vi stressar så ökar det vårat kortisol i kroppen rejält så det är viktigt att stressen inte är långvarig. Tänk på att hitta en stund du kopplar av varje dag.

Detta kan till exempel vara en lugn och skön promenad, lyssna på lugn musik eller en pod, meditation, yoga, massage, läsa en bok, eller andningstekniker.

Hitta en lucka om dagen för att stanna upp för att ha en lugn stund för dig själv. Det ska vara tyst och ostört utan telefoner och datorn. Släpp allt för en stund, all press och stress och lär dig att vara i nuet.

5. Ha kul och skratta mycket

Skratt minskar stressresponsen i kroppen, vi mår bra av att skratta och ha kul. Försök att göra mer saker du mår bra av, detta kan hjälpa att minska ditt kortisol i kroppen.

Umgås med den där roliga kompisen som får dig att skratta eller gör någon rolig ny aktivitet som du blir glad av, titta på en rolig film eller klipp av din favorit komiker. Det finns även något som heter skrattyoga som kanske kan vara kul att testa!

6. Skaffa husdjur kan hjälpa med att sänka ditt kortisol

Djur gör oss mer lugna och minskar våran ångest och stress i kroppen. Människor med husdjur är lugnare och kan oftast ha lägre kortisolnivåer i kroppen. Vi mår bra av beröring och glädjen från djur, husdjur är också väldigt roliga och får oss att skratta.

7. Lyssna på kroppen

Det är viktigt att lyssna på kroppen och känn efter hur du mår, du kanske har ont någonstans, låg energi eller minskad matlust. Detta kan kan vara orsaker till högre kortisolnivåer och obalans i kroppen. Är du stressad så lär dig att koppla av mer, är du extremt trött så ska du sova extra osv.