Skip to Content

Träningsmatta

Träningsmatta

Träningsmatta är ett utav det första träningsredskapen personer köper som tränar hemma. Nedan hittar du tips på olika träningsmattor som vi rekommenderar.

Vilken träningsmatta ska jag välja?

Det finns massvis med träningsmattor du kan köpa som är olika stora, tjocka och som har olika typer av material. Man brukar även titta på om den är funktionell för sin träning, bra kvalité, pris och omdömen.

Det är inte så skönt att träna på ett hårt och kallt underlag därför är det viktigt att du skaffar dig en bra träningsmatta. Det skyddar även golvet och dämpar ljudet, du får bättre stöd och grepp så man slipper halka.

Det kan vara svårt att veta vilken träningsmatta som passar just dig, men efter att du har läst denna artikel kanske det blir lättare att välja!

Träningsmattor har olika funktioner, fördelar och behov som:

  • Pris
  • Färg
  • Längd
  • Kvalité
  • Material
  • Tjocklek
  • Stabilitet
  • Funktionell
  • Transportbar
  • Omdömen och recensioner

Vad behöver man en träningsmatta till?

En träningsmatta är bra för all typ av träning, det är mycket skönare att ligga på ett mjukt bekvämt varmare underlag. Du slipper att ligga på ett kallt golv, det skyddar golvet och om du tränar ute så slipper du smutsa ner dina kläder.

Den kan användas till övningar som utförs liggandes på golvet när du till exempel gör magövningar, ryggövningar, om du har knäna i golvet, stretching eller om du gör hopp där du behöver något mjukt att landa på.

Populära övningar du kan göra på en träningsmatta är situps, Russian twist, plankan, rygglyft, armhävningar, burpees och stretchövningar både för dynamisk stretching och statisk stretching.

9 olika träningsmattor

1. Vanlig träningsmatta (gymmatta)

En vanlig träningsmatta är mindre, tunnare och lätt att ta med sig. Mattorna brukar vara mellan 120-180 cm långa, tjocklek på ungefär 1 cm och kallas även för gymmatta.

Kan användas till många kroppsviktsövningar där du behöver ligga eller sitta ner samt stretching. Denna träningsmatta kan användas som en stötdämpare vilket gör det skonsammare för knäna och skyddar också ditt golv. Ett redskap som kan användas både hemma och är lätt att ta med sig.

Fördelar: Billig, lätt att ta med sig och tar lite plats hemma.

2. Yogamatta

Yogamatta är något tunnare än en vanlig träningsmatta eftersom du behöver ha bra balans i dina yogaövningar och brukar vara runt 4-6 milimeter, ju tjockare mattan är ju mer ostabil blir den. En yoga matta är mindre i storlek och är lätt att ta med sig.

Fördelar: Billig, tunn (vilket är bra för balansen), lätt att ta med sig och tar lite plats hemma.

3. Gymnastikmatta

En gymnastikmatta är en tjockare matta för dig som vill ha ett mjukare underlag att ligga på om du till exempel har ont vid svanskotan så kanske en vanlig träningsmatta inte räcker till.

En tjockare matta är även bra för svårare övningar och hopp och om du är rädd att ramla och vill ha ett säkrare underlag. En tjockare träningsmatta är mycket dyrare än en tunn men kan vara så mycket bekvämare att ha i längden.

Fördelar: Extremt bekväm och du känner dig tryggare om du gör övningar där du kan ramla.

4. Korkmatta

Korkmatta är lite känsligare och tunnare i materialet men väldigt snygg matta i naturligt material. En matta som är lätt att ta med sig och är oftast mindre i storlek.

Kan användas för vardaglig träning, yoga och är bra för kroppsviktsövningar som till exempel armhävningar, och knäböj.

5. Stor träningsmatta

Tränar du mer intensivt och rör dig brett när du tränar, hoppar åt sidorna och såvidare så är en stor träningsmatta något för dig. Stora träningsmattor finns i lika olika tjocklekar, storlekar och färger.

Bra matta för dig som behöver röra dig i ett större utrymme eller om du tränar med en partner och vill dela matta. En större matta är oftast dyrare än en mindre.

6. Hopprepsmatta

Hopprepsmatta är mindre i storlek eftersom du står oftast och hoppar på samma plats hela tiden. Denna matta kan göra att ditt hopprep håller längre eftersom det slits mycket på repet om du hoppar ute på asfalt eller annat underlag som kan slita på repet. Det kan hjälpa med lite avlastning i knäna när du landar på ett mjukare underlag. Denna matta är billigare i pris, mindre i storlek och tunnare.

7. Pilatesmatta

Pilatesmattor är liknande som yogamattor och vanliga träningsmattor. Mattorna är lite tunnare och något mindre i storlek vilket gör dem lättare att ta med sig. Denna matta passar till vardaglig träning för basövningar.

8. Spikmatta

En spikmatta är något som är till för avslappning och ”spikarna” är gjorda av plast. Det är små piggar på mattan som stimulerar kroppen. Superskönt att ligga på medans du till exempel gör andningsövningar eller mediterar.

9. Pusselmatta

Pusselmatta är något många har i sitt hemmagym eftersom du kan ändra storleken på mattan så det passar ditt golv och utrymme. Det är fyrkantiga bitar som du hakar i varandra och lägger på golvet som ett pussel, bitarna är lite tjockare i storlek, stabila och bekväma att göra all typ av träning på.

Det finns olika priser på detta beroende på hur många bitar du köper, en smart träningsmatta om du vill både träna på liten eller stor yta eller om du vill täcka till exempel hela golvet i rummet.