Skip to Content

Träningsredskap

Träningsredskap

Det finns massvis med bra träningsredskap som du kan använda för att uppnå dina träningsmål. Nedan hittar 19 tips på träningsredskap du kan använda hemma som förbättrar både din styrka och kondition.

1. Hantlar

Hantlar är ett redskap du bara måste ha om du tränar hemma. Du kan göra väldigt många olika styrkeövningar med bara två hantlar där du tränar hela kroppen. Det finns hantlar som används på bilden eller hantlar där man kan ändra vikten på så man slipper ha massvis med olika hantlar hemma.

2. Viktväst är ett effektivt träningsredskap

Viktväst är ett bra träningsredskap när du behöver armarna fria. Du kan använda en viktväst i plyometrisk träning, när du är ute och går, springer eller vanlig styrketräning. Redskapet finns i olika vikter, det finns även västar där du kan ändra vikten på.

3. Tunga rep (battle ropes)

Har du något hemma du kan knyta fast ett tungt rep kring rekommenderas starkt detta redskap. Det kan till exempel vara ett träd eller runt en stolpe. Träna med tunga rep (battle ropes) förbättrar din styrka och uthållighet i överkroppen, du slår repen ner i golvet så det bildas vågor på repet.

4. Pull-up bar är ett träningsredskap som förbättrar din kroppsstyrka

Pull-up bar är ett grymt redskap om du vill bygga styrka med din egna kroppsvikt. Du kan göra pull-ups, träna på din greppstyrka eller magövningar som till exempel hängande benlyft eller L-sit. Det finns antingen en stor pull-up ställning som denna eller de man fäster i dörrkanten som är mycket mindre.

5. Dipsställning

Dipsställning är ett grymt redskap där du tränar med din egna kroppsstyrka, här kan du göra allt från dips till olika svåra magövningar.

6. Träningsmatta

Träningsmatta är något vi alla behöver när vi tränar hemma så vi inte svettar ner mattan i vardagsrummet. Det finns lite olika mattor att välja mellan allt från stora till mindre, tjocka eller tunna. På bilden så är det en tjockare gymnastikmatta som är superbekväm att göra alla möjliga träningsövningar på.

7. Lätta hantlar

Lätta hantlar är ett bra träningsredskap för skuggboxing eller om du vill göra en ”burnout” i slutet av ditt träningspass för att trötta ut dina musklerna ytterligare.

8. Motionscykel är ett träningsredskap som förbättrar hjärthälsan

En motionscykel är perfekt för dig som har svårt att lämna hemmet och kanske har barn hemma, eller om det är dåligt väder och du inte vill gå ut på en löprunda. Ett grymt träningsredskap där du får upp flåset och förbättrar din kondition och hjärthälsa.

9. Maghjul är ett träningsredskap som utmanar din bålstyrka

Vill du ha en utmaning för dina magmuskler så ska du testa maghjul, kallas även för ab roller. Du kan antingen rulla ut med knäna i mattan eller om du är väldigt avancerad så kan du ha vikten endast på tårna.

10. Sliders

Sliders är ett redskap du kan använda både för överkroppen och underkroppen. Du behöver ha ett underlag där du kan glida med dina sliders så de inte fastnar, inomhus på trägolvet är bäst! Träningsövningar du kan göra är till exempel armhävningar där du glider fram med ena handen på nervägen, utfallssteg eller utfall åt sidan.

11. Boxningsäck och boxningsställning

Har du plats för en boxningssäck hemma så rekommenderas det starkt. När du tränar boxning så jobbar du på din styrka, uthållighet, kondition och koordination. Du kan antingen använda en boxningsställning där du hakar fast boxningssäcken på eller så kan du montera fast den i taket. En boxningssäck finns i olika vikter, så välj en som inte åker runt för mycket när du slår på den.

12. Boxningsäck där du jobbar på dina reflexer

Detta är ett roligt träningsredskap för dig som gillar att träna boxning. När du slår på redskapet så kommer den att åka tillbaka mot dig i olika riktningar, här förbättrar du din reaktionsförmåga, koordination och kondition. Detta redskap går att höja och sänka beroende på vilken höjd du föredrar.

13. Boxningshandskar

Boxningshandskar kan du använda på boxningssäcken eller om du har ett par mitts hemma som din partner håller i. Det finns olika storlekar på handskarna, så se till att välja rätt!

14. Boxningslindor

Använder du boxningshandskar så är det viktigt att du även införskaffar dig handlindor för att skydda alla dina små ben i händerna för att undvika skador. Det finns även olika länger på dessa.

15. Boxningsmitts

Boxningsmitts är ett roligt träningsredskap för dig som vill träna med din partner eller en vän. Du håller upp dina mitts så den andra kan så olika boxningskombinationer.

16. Parallette bars

Du kan göra många träningsövningar med ett par parallette bars. Har du problem med ont i handlederna när du gör armhävningar på golvet så är detta en snällare variant. Du kan även gå djupare ner i dina push-ups än om du gör de på golvet. Det finns även många magövningar du kan göra.

17. Gummiband är ett utav det bästa träningsredskap du kan ha

Gummiband i olika vikter är ett utav det bästa träningsredskapen du kan ha. Det finns i olika grader som lätt, medium och hård vilket gör att du kan få samma resultat i din träning som med vikter.

Det kan även tas med i resväskan på semestern och är något som inte tar plats hemma och det bästa är att du kan träna hela kroppen. Knyt bara fast bandet runt benet på soffan eller runt en stolpe så har du en hemmagjord kabelmaskin.

18. Miniband är ett träningsredskap du kan ta med dig överallt

Miniband är bra träningsredskap där du kan träna både ben, rumpa och armarna. Banden kommer i olika motstånd och kan även användas i rehabilitering.

19. Träningshandskar

Har du svårt med greppstyrkan eller om du gör pull-ups och inte vill få sår i händerna så kan ett par träningshandskar hjälpa mot detta. Går även bra att använda när du ska träna med vikter eller träningsmaskiner.

20. Skumrulle

En skumrulle är så skönt att använda för att trycka ut onda knutor och släppa på onda punkter på kroppen. Håll den onda punkten i 30 sekunder och rulla vidare långsamt tills du hittar en ny öm punk.

21. Ankelvikter

Ankelvikter är något du kan använda både för att träna rumpan, benen men även armarna. Du fäster ankelvikterna antingen runt anklarna eller runt dina handleder. Det finns lite olika vikter du kan välja på när du köper detta redskap.