Skip to Content

Hur blir man vigare? – 10 tips som fungerar

Hur blir man vigare? – 10 tips som fungerar

Hur blir man vigare? Har du som mål att gå ner i split, spagat eller kanske nudda tårna när du lutar dig framåt så har du hittat rätt! Här får du veta 10 tips som fungerar för att bli vigare.

Fördelar att bli vigare

Bli vigare kan hjälpa med att minska risken för skador, förebygga obalans i musklerna, förbättra hållning och öka ditt rörelseutslag. Detta gör att du får mer utav din träning när du kan gå djupare ner i dina träningsövningar.

1. Värm upp innan du stretchar

Värm upp ordentligt innan du stretchar, du minskar inte bara risken för skador utan du kommer även att komma djupare ner i din stretch när dina muskler och leder är uppvärmda och rörliga. Du kan till exempel cykla, jogga eller köra roddmaskinen beroende på vilka kroppsdelar du ska stretcha.

2. Skumrulle – (Hur blir man vigare)

En skumrulle är perfect för att förbättra din stretching, det ökar din rörlighet och förbättrar din flexibilitet i bindväven och mjukar upp musklerna för att slappna av. Du kan använda en skumrulle efter uppvärmningen innan du sätter igång med antingen dynamisk stretching och statisk stretching och stretchar. Använder du bara en skumrulle så förbättrar du inte din flexibilitet det är när det gör tillsammans med statisk stretching.

3. Andas och slappna av

När du stretchar se till att du är avslappnad och andas djupa andetag så du kommer djupare ner i din stretch. Din andning är som en guide att komma längre ner, tänk på att inte spänna musklerna försök att ha så avslappnade muskler du bara kan.

4. Stretcha regelbundet

För att bli vigare så behöver du stretcha regelbundet och inte 1 gång i veckan. Försök att stretcha 3-5 gånger i veckan, 5-10 minuter om dagen för att förbättra din flexibilitet. Vill du få snabbare resultat så kan du stretcha en gång om dagen det områdena du vill bli vigare på, eller 2 gånger om dagen om du vill på skynda din utveckling.

5. Ha tålamod

Det vanligaste misstaget när man stretchar är att ha tålamod! Det är vanligt att man räknar för snabbt, det bästa är att ha en klocka eller nedräkning ”timer” som räknar ner så kan man inte fuska. Det är inte så skönt att stretcha men det ska absolut inte göra ont, men det kan vara svårt att pressa sig själv att komma djupare ner och hålla kvar när något känns obekvämt.

6. Lägg ner mycket tid på att stretcha

Vill du fokusera på att bli vigare så behöver du lägga ner mycket tid på detta. Det räcker inte med 5 minuter stretching efter träningen, du behöver mycket mer än så eftersom det tar tid att bli vig. Vill du bli vig snabbt så kan du stretcha 2 gånger om dagen, både morgon och kväll och behöver kanske lägga ner mellan 20-30 minuter varje gång du ska göra dina stretchövnigar.

7. Statisk stretching – (Hur blir man vigare)

Statisk stretching är när du håller en stretch under en längre tid. Det kan vara allt mellan 30-60 sekunder eller längre och hjälper om du har stela muskler och leder. Vanliga stretchövningar kan vara att du står upp och böjer dig framåt och försöker nudda tårna, detta stretchar baksida lår.

Vill du stretcha bröst så håller du i en dörrkant och tar ett kliv framåt. Det är viktigt att du värmer upp 5-10 minuter innan du sätter igång med statisk stretching, det bästa är att göra detta efter ditt träningspass i din nedvarvning.

8. Dynamisk stretching

Dynamisk stretching är bäst att utföra efter uppvärmningen för att minska risken för skador. Denna typ av stretching tar dina muskler och leder till ditt största rörelseutslag och är perfekt att utföra innan du sätter igång med din träning eller statisk stretching för att bli vigare.

9. Yoga

Det finns många olika stilar inom yoga, men det finns mycket som just fokuserar på avslappning och stretching. Här kan du läsa mer om allt om yoga.

10. Pusha dig själv – (Hur blir man vigare)

Vill du bli vigare snabbt så behöver du pusha dig själv och ständigt kämpa för att komma ner lite djupare varje gång i dina stretchövningar. Det bästa är att stretcha i sets och reps och inte bara 1 gång i 30 sekunder. Du kanske gör en övning mellan 30-60 sekunder 3 sets beroende på din nivå.