Skip to Content

Bostav

Bostav

Bostav är ett kampsportsvapen där du använder dig utav en lång trästav. Det används i kampsporterna Kung Fu, Taekwondo, Filipino Martial Arts, Budo och och även i Karate.

Vad är bostav?

Var kommer bostav ifrån?

Bostav är också så kallad bo staff på engelska kommer ursprungligen ifrån Okinawan i Japan och är ett utav de mest använda kampsportsvapen i världen. Det är en lång trästav traditionellt gjort av ekträ, det finns även andra material du kan använda dig utav som metall och skum.

Träna med en bostav är väldigt roligt, men det kvävs mycket tålamod eftersom du kommer att tappa din bostav väldigt mycket i början och råka slå dig själv lite här och var.

Olika material för bostav

När du tränar med en bostav i trä som är tyngre så förbättrar det din överkroppsstyrka. Vill du snurra staven snabbt så rekommenderas en lättare stav i metall. För nybörjaren är det bra med något säkrare så du inte gör illa dig med en stav i skumöverdrag.

Sätt upp mål med din träning

Vad är ditt mål med träningen? Du kanske vill vara med i en tävling, träna dina elever eller bara för skojs skull hemma och lära dig lite coola nya tricks.

Filmer med bostav

Har du aldrig har hört talas om bostav så har du säkert sätt det i någon utav de kända filmerna Star Wars, Cobra Kai, Game of Thrones, och The Walking Dead.

Hur väljer jag rätt bostav?

Är du nybörjare så kan en stav med ett mjukt överdrag vara ett bra alternativ eftersom du kan råka slå dig själv med stavan i början. Men det finns även vissa som börjar med trä eller metall så det är helt upp till dig.

Din stav ska vara lång ungefär upp till din haka eller öronen. Du ska välja en stav som är kortare än dig, annars blir det väldigt mycket svårare eftersom staven kommer att stöta i marken.

Vill du inte spendera en massa pengar så funkar ett träskaft till en sopkvast lika bra, du kan även göra din egna bostav eller använda en gåstav i trä. Du kan också gå till din närmsta kampsportbutik som kanske har.

Skum

En bostav med överdrag i skum är perfekt för nybörjaren eftersom det kan hända att du slår sig själv när lär dig tekniken i början. När du har lärt dig att kontrollera din bostav så kan du skaffa dig en i trä eller metall beroende på vad ditt mål är med din träning.

Trä

En bostav i trä är mycket tyngre än en bostav i metall, vill du jobba på styrkan och hantera en något tyngre bostav så kan du skaffa dig en i trä.

Metall

Vill du snurra din stav väldigt snabbt så rekommenderas en lättare stav i metall, bemästra din mjukare stav i skum först så du inte råkar skada dig.

Hur kan jag lära mig bostav som nybörjare?

Vill du lära dig coola bostavtricks hemma? Fokusera på att lära dig en övning i taget, det är mycket svårare att göra flertal kombinationer tillsammans. Det krävs att du är väldigt självsäker på övningarna separat och har lärt dig tekniken.

När du tränar i början försök att göra övningarna långsamt och stå stadigt med fötterna. Gör övningarna kontrollerat och tänk verkligen på tekniken innan du snurrar staven snabbare.

Innan du sätter igång med din bostavträning se till att du är på en plats med mycket utrymme, där du inte kan ha sönder något eller slå någon. Din stav kommer att flyga överallt i början så utomhus är nog bäst eller i en stor träningshall. Har du inget stort utrymme så kan du använda dig utav en escrimastav så länge som är mycket kortare.

6 bostav kombinationer för nybörjaren

1. Snurra framför kroppen

2. Runt nacken

3. Snurra bakom ryggen

4. Sida till sida (byt hand)

5. Sida till sida med en hand

6. Sida till sida med båda händerna

Olika grepp

  • Smalt grepp – Håll staven med händerna nära intill varandra, med en handflata upp och den andra nedåt. Den här positionen är bäst för att snurra pinnen.
  • Normalt grepp – Håll staven så du har 1/3 mellan händerna, med en handflata upp och den andra nedåt.
  • Brett grepp – Håll staven brett med händerna, den här positionen är bäst för att blocka och skydda dig för slag. Håll ena handflatan upp och den andra nedåt.

Vanliga frågor och svar

Kan jag skada mig när jag tränar bostav?

Det kan hända att du råkar slå dig själv när du tränar bostav och du kan till exempel få blåmärken. Därför är det viktigt att du tar det lugnt i början och att du börjar att träna med en stav med ett mjukt överdrag.

För att undvika skada så ska du se till att du använder rätt teknik. Är du osäker på vad du gör så kan du träna med en kampsportsinstruktör som är kunnig inom bostavträning. All kampsport teknik ska användas säkert och ansvarsfullt.