Skip to Content

Kickboxning

Kickboxning

Kickboxning är en kampsport där du använder dig utav både slag och sparkar. Träningen kommer att få upp din puls rejält och bränna massvis med kalorier, samtidigt som du lär dig självförsvar, blir mer självsäker och disciplin.

Vad är kickboxning?

Kickboxning är en väldigt populär sport och träning runt om i världen. Sporten har utvecklats från olika stilar runt om i världen som boxning, thaiboxning och karate. Kickboxning är en stående fullkontaktsport där du inte går ner på marken. Du använder dig utav slagtekniken från boxning och utför olika typer av sparkar.

Kickboxning utförs både professionellt på en tävlingsnivå eller som vardaglig träning för att få bättre hälsa. Tävlar du i kickboxning så är målet att träffa din motståndare med slag och sparkar flera gånger än vad de träffar dig för att vinna poäng eller knocka ut personen.

Kickboxningstävlingar brukar vara mellan 3-5 rundor och varje runda är 3 minuter, det är olika viktklasser så du tävlar bara mot någon i samma viktklass.

Uppvärmning och stretching

Ett effektivt sätt att värma upp innan ett kickboxningspass är att köra 5-10 minuters uppvärmning, du kan använda dig utav ett hopprep, springa eller lätt skuggboxning. Det är viktigt att värma upp både överkroppen och underkroppen eftersom du utför både slag och sparkar.

Utför dynamisk stretching innan din träning både för överkroppen men speciellt för benen för att undvika skada när du utför dina sparkar. Det krävs bra rörlighet så det är viktigt är du är ordentligt uppvärmd.

Efter din träning så ska du göra statisk stretching för att förbättra din flexibilitet. Då håller du dina stretchövningar i ungefär 30 sekunder. Detta är viktigt för att undvika skador i din träning. Du kan stretcha på många olika sätt men tänk på att stretcha för både split och spagat vilket kommer att förbättra dina sparkar och gör att du kan sparka högre.

Var kommer namnet kickboxning ifrån?

Du använder dig utan exakt samma slagteknik som i boxning men du utför även sparkar, därför heter sporten kick-boxning.

Kickboxning är en grym träning

Kickboxning är en rolig och effektiv sport där du får upp din puls rejält, blir mer vältränad och får en grym kondition. Du bränner massvis med kalorier, lär dig självförsvar, och blir mer självsäker som person.

Denna sport kommer att träna hela din kropp, du bygger styrka och uthållighet i din överkropp, benen och bålen får även jobba hårt när du tvistar kroppen i dina slag och sparkar. Din mobilitet och flexibilitet förbättras även när du tränar på sparkar, det är viktigt med bra flexibilitet för att undvika skador.

När du tränar olika slagtekniker och sparkar så jobbar du på din koordination, du får extremt bra balans och styrka i benen när du självsäkert kan utföra dina sparkar utan att tappa balansen.

Kickboxning förbättrar inte bara din träning utav även din mentala hälsa, det ger dig positiva känslor vilket påverkar endorfiner i hjärnan. Träningen hjälper att minska din stress, bli mer avslappad och förbättrar även din sömn efter ett hårt träningspass.

Vad är kickboxning fitness?

Kickboxning fitness är en träningsstil som använder sig utav tekniken från kickboxning med slag och sparkar tillsammans med kondition och styrketräning. Du tävlar alltså inte eller slåss mot en motståndare, det är en bara ett intensivt träningspass.

Du tränar på mitts eller på en boxningssäck som du utför slag och sparkar på och följer upp med annan träning som till exempel hopprep, armhävningar, situps eller burpees.

Kickboxning fitness är super populärt och kan utföras på många gym runt om i världen. Det är en träning som passar alla nivåer både nybörjare och den mer avancerade.

Vad för utrustning behöver jag i kickboxning?

Tränar du kickboxning så behöver du bekväma stretchiga kläder som inte är för stora som du kan röra dig bra i för både slag och sparkar. Ta av smycken eller piercings som kan fastna i saker vilket kan leda till skador.

Du kommer att behöva en stor vattenflaska för träningspasset kommer att vara väldigt intensivt, och sätta upp håret ordentligt så du inte blir distraherad att det hänger för ögonen. Det kan vara bra att investera i ett par boxningshandskar och handlindor som kommer att skydda dina händer från skador.

Tränar du hemma kan det vara bra att även investera i en boxningssäck, det ger dig ett motstånd där du blir både starkare och tränar på kraftfullare slag. Tränar du på en högre nivå och vill börja tävla och köra sparring så behöver du även tandskydd, huvudskydd och benskydd.

Det här kan behövas:

Kickboxning teknik

Jab

Jab är den mest använda slagtekniken eftersom handen är närmast din motståndare och den sätter upp mer kraftfullare slag när du till exempel kör en jab och följer upp med en cross.

Din jab kommer även att mäta distansen du har till din motståndare eller boxningssäcken så du vet hur långt ifrån du står. När du utför en jab så riktar du mot din motståndares ansikte eller överkropp.

Cross

Din cross är ditt mer kraftfulla slag eftersom det är din starkaste hand och utförs med all kraft från rotationen du gör med din höft och vridningen i kroppen, den utförs oftast efter ett slag med din jab.

Armen som kommer bakifrån kan vara mer synlig för din motståndare därför är de bra att använda en snabb jab först innan du gör en cross vilket är svårare för din motståndaren att se. När du slår en cross så riktar du mot din motståndares ansikte eller överkropp.

Uppercut

Uppercut är ett slag som utförs underifrån med en böjd arm och riktas mot din motståndares haka eller mage. Uppercut kan utföras både med den bakre och främre handen, den främre handen är mer effektiv eftersom den är närmast din motståndare och är svårare att se.

Hook

Hook är ett slag som utförs med en böjd arm med underarmen parallell med marken. Detta slag är riktad mot din motståndares huvud eller sidan av kroppen. När du utför en hook så vrider du hela kroppen för ett kraftfullt slag.

En hook kan utföras med både den bakre och främre handen, men de främre handen är mer effektiv eftersom den är närmast din motståndare och är svårare att se.

Backfist och superman punch

Backfist utförs med ett slag med baksidan av handen, slaget görs med din ledande hand och är riktad mot din motståndares ansikte. Slaget är även så kallad ”spinning backfist” eftersom slaget utförs genom att du roterar hela kroppen.

Superman punch är ett mer avancerat slag och göra genom att du hoppar upp och slår din motståndare i luften. Det är ett effektivt slag för att överraska din motståndare, slaget är riktad mot din motståndares ansikte.

Sparkar

Olika sparkar inom kickboxning:

 • Frontspark (Front kick) – En rak spark framåt som oftast är riktad mot din motståndares mage eller bröstet. Sparken är mycket effektiv eftersom den används både för att sparka din motståndare men också för att försvara sig. Du kan även räkna ut avståndet med hjälp av sparken och kan även göra så din motståndare tappar balansen.
 • Sidospark (Side kick) – Detta är en vanlig sparkteknik som är riktad mot din motståndares sida av kroppen och du träffar med din häl. Sidospark är en mycket kraftfull spark där det krävs bra balans och teknik.
 • Bakåtspark (Back kick) – En kraftfull spark som utförs bakåt genom att man vrider kroppen och höften och sparkar bakåt mot din motståndare, riktad mot ansiktet eller överkroppen.
 • Yxspark (Axe kick) – Denna spark kommer uppifrån huvudet och sedan sparkar nedåt med all kraft mot din motståndares huvud eller axlar, det här är en mer avancerad spark att lära sig.
 • Rundspark (Roundhouse kick) – En utav de vanligaste sparkarna i kickboxning. En rundspark utförs genom att du böjer benet och vrider hela kroppen och höften och träffar med foten på din motståndares huvudet eller sidan av kroppen.
 • Hoppspark (Jump kick ) – En hoppspark är en mer avancerad spark att utföra och görs genom att du hoppar upp i luften och sparkar din motståndare. Det krävs bra koordination, rörlighet och kraft för att kunna utföra denna spark på ett säkert sätt.
 • Knäspark (Knee kick) – Knäsparkar kan även användas i kickboxning men det är begränsat hur de kan användas, du får till exempel inte köra en knäspark på din motståndares huvud, nacke eller rygg. Knäsparkar kan bara användas på ett kontrollerat sätt för att minimera risken för skador på din motståndare.

Olagliga slag och sparkar i kickboxning

Det är olagligt att slå din motståndare bak i huvudet, halsen eller mellan benen. Du får inte köra en knäspark på din motståndares huvud och slag med armbågar är inte tillåtet.

Fördelar med kickboxning?

 • Minskar din stress
 • Lär dig självförsvar
 • Koordination och balans
 • Din kraft och styrka ökar
 • Bränner massvis med kalorier
 • Förbättrar din hälsa och energi
 • Förbättrar din mentala hälsa och sömn
 • Din rörlighet, mobilitet och flexibilitet förbättras
 • Kan kan göra att du blir mer disciplin i ditt vardagliga liv
 • Blir mer självsäker som person när du vet att du kan försvara dig

Vanliga frågor och svar kring kickboxning

Vad är skillnaden mellan thaiboxning och kickboxning?

Thaiboxning även så kallat muay thai är en liknande kampsport. I thaiboxning så använder man sig utav slag med armbågarna som inte är tillåtet i kickboxning. Du får även slå med knäsparkar mot huvudet på vissa thaiboxningstävlingar (inte alla) eftersom det är väldigt farligt, detta är inte tillåtet i kickboxning.

Vad är skillnaden mellan boxning och kickboxning?

Kickboxning och boxning är två helt olika stilar inom kampsport. I boxning så använder du bara slag med händerna och inga sparkar, det slag som utförs i boxning är jab, cross, uppercut och hook. I kickboxning så använder man utav precis samma slag som i boxning men även sparkar och andra slag som backfist och superman punch.